BKV: mától drágábbak a jegyek és a bérletek

Mától drágábbak a BKV jegyei és bérletei, a tarifák február 1-jével több mint 4 százalékkal emelkednek.

A vonaljegy ára 300-ról 320 forintra (6,7 százalékkal), a felnőttek havi bérletének ára pedig 9.400 forintról 9.800 forintra (4,3 százalék) nő. A diákok havi bérlete 3.700 forint helyett 3.850 forintba kerül, a nyugdíjasok bérletének ára nem változik, 3.700 forint marad. A csoportos tanulójegy ára -, amely eddig 300 forint volt személyenként, naponta - a duplájára, 600 forintra emelkedik.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly december 12-én döntött a BKV-jegyek és -bérletek árának emeléséről. Az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők támogatták a tarifaemelést, míg a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői az ellen szavaztak.

A közgyűlés három héttel korábban is foglalkozott az árak emelésével, ám akkor egyedül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szavazta meg az előterjesztést. A városvezető akkor az MTI-nek azt mondta: nem terjesztik újra a testület elé a javaslatot. December 15-én azonban Bajnai Gordon miniszterelnök egyebek mellett azt szabta a BKV jövő évi, 23 milliárd forintos támogatásának feltételéül, hogy inflációkövetően emeljék a jegyárakat.

Január 27-én, múlt szerdán Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője azt mondta: az MSZP megfelezné a tarifákat, a javaslat a nyugdíjasokra, a diákokra, az öregségi korhatárt elérőkre és az otthonápolási díjban részesülőkre vonatkozna. Az árcsökkentést, amely az idén 400, majd évente mintegy 500 millió forintba kerülne, a fővárosi költségvetés általános tartalékából fedeznék - tette hozzá.

A Fidesz csütörtökön azt közölte, hogy a tarifaemelés visszavonását kezdeményezik.
A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén végül nem vette napirendre azt a fideszes indítványt, amely a BKV-tarifák február 1-jei emelését lényegében visszavonta volna. A félárú diák- és nyugdíjasjegyek bevezetéséről szóló döntést elhalasztották.


A képviselők nem vetették el végleg ezt a javaslatot, ám előbb költségszámítási adatokat kértek, így az indítványt várhatóan a két hét múlva esedékes ülésen ismét napirendre veszik.

A közgyűlés fideszes javaslatra úgy döntött: a kormánnyal kötendő finanszírozási megállapodásban nem kíván elköteleződni sem viteldíjemelés, sem pedig járatritkítás mellett. Ez azt jelenti, hogy újra kell tárgyalni a főváros és a kormány közötti szerződéstervezetet, ami 23 milliárd forintos támogatást biztosított volna a BKV működtetéséhez.

Forrás: MTI