Hó, eső, ónos eső rontja a balatoni jégpályák minőségét

Több helyen folyamatosan takarítják, akad, ahol ideiglenesen bezárták a kijelölt balatoni jégpályákat az esőzés és az erős havazás miatt. A jégvastagság a legtöbb helyen megfelelő, viszont a hó miatt különösen veszélyessé vált, hogy nem látható, hol van rianás, vagy a meleg vízbefolyások miatt hol túl vékony a jégréteg.

Balaton-parti települések jelentős részén rendezvényekkel és jégpályák kijelölésével készültek a hétvégére. A tó jegén sok helyen már a hét közepétől rendszeresen korcsolyáztak, azonban a szombat délelőtt hulló eső, ónos eső és havazás csaknem mindenütt rontotta a jég minőségét. Akadnak olyan helyszínek - mint például Balatonfenyves -, ahol olyan darabosan fagyott be a tó, hogy locsolással sem sikerült megfelelő minőségű jégpályákat kialakítani.

Siófokon, ahol a jövő hétvégén jégkarneválra készülnek, átmenetileg bezárták a kijelölt jégpályát, hogy ne romoljon a jég minősége - értesült az MTI a város sajtófelelősétől. Balatonföldváron működik a kijelölt jégpálya, ahol a hó miatt a jégszobrászverseny helyett hószobrászverseny zajlik - számolt be Bezeréti Katalin polgármester.

Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Balatonalmádiban a szombat délutáni jégkarneválra, Alsóőrsön a vasárnapi rendezvényre készülve folyamatosan takarítják a kijelölt jégpályákat, így azok továbbra is használhatóak. A keszthelyi öbölben még nem találták elég vastagnak a jeget pályakijelöléshez, így azt csak hétfőtől tervezik. A turisztikai szolgálat folyamatosan frissíti a balatoni jégpályákról szóló információit a balatontipp.hu weboldalán.
Forrás: MTI