Amerikaiak irányítják a mentést Haitin

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön hozzálátott, hogy átvegye a földrengés sújtotta Haitiban a mentési munkálatok irányítását - katonák ezreinek és segélyszállítmányoknak a helyszínre küldésével -, és helyreállítsa a rendet a jobb időkben is működési gondokkal küszködő karib-tengeri országban.

Barack Obama amerikai elnök megbízatásának első nagyszabású humanitárius katasztrófájával szembesülve első lépésként 100 millió dolláros segélyt ígért Haitinak, és példátlan méretű segélyakcióra adott utasítást, noha ez nagy terhet ró a válság miatt amúgy is feszített amerikai költségvetésre és a két háborúban is lekötött fegyveres erőkre.

Hillary Clinton külügyminiszter úgy nyilatkozott, "az Egyesült Államok Haitiban megpróbálja biztosítani a hatalmat, helyreállítani a kormányzást, és hozzálátni ahhoz, amit egy kormánynak általában tennie kell az újjáépítéshez". Tanulva a Katrina hurrikán katasztrófája után George Bush akkori elnöknek felrótt késlekedésből, a Fehér Ház csütörtökön is óráról órára tette közzé lépéseit. Az elnök bejelentette, hogy az amerikai segítség első hulláma már a helyszínre érkezett, és úton van Haiti felé a segítségül küldött erők fő csoportja összesen hat hadihajóval, rajtuk 5500 katonával.

Az első becslések szerint 300 ezer ember veszthette el otthonát a fővárosban, Port-au-Prince-ben, ahol a lakóépületek 50 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott a keddi 7-es erősségű földrengésben. A nemzetközi vöröskereszt szerint a katasztrófában akár 50 ezer ember is életét veszthette. Hétezer halottat már eltemettek tömegsírokban. A holttesteket teherautókkal szállították a fővárosi központi kórházhoz, az intézet vezetője szerint a hullaháznál mintegy 1500 holtestet helyeztek fel. Egy fotós látta, hogy az emberek kétségbeesésükben két helyen is úttorlaszt emeltek holttestekből, tiltakozva a segélyek lassú megérkezése miatt.

Az ENSZ-hez eddig összesen 268,5 millió dollárnyi kormányzati és vállalati segélyfelajánlás érkezett. A két legnagyobb segélyösszeget - száz-száz millió dollárt - az Egyesült államok és a Világbank ajánlotta fel. Őket Nagy-Britannia, Ausztrália, Brazília és Kanada követi - sorrendben 10, 9,3, 5 és 4,8 millió dollárral -, míg az Európai Unió 4,37 millió dollárnak megfelelő pénzügyi segítséget ígért. Az ENSZ rendkívüli felhívásában 550 millió dollár felajánlást kér.
Forrás: MTI