Tíz százalákot vár az MDF a választásokon

Az elmúlt hetekben Arcmás címmel, Orbán Viktorról napvilágot látott könyvével kapcsolatban Debreczeni József úgy nyilatkozott, hogy mind a kötet, mind az MDF-es képviselőjelöltség vállalása egyértelmű politikai állásfoglalás.

A 80-as évek végén a rendszerváltozás folyamata, a független köztársaság kivívása és parlamentáris demokrácia közjogi rendszerének kiépítése magával ragadott. Most azonban ellenkező előjelű folyamatok indultak el: a köztársaság felszámolása. Ezért vállaltam habozás nélkül, hogy ne csak szóval, de tettel is képviseljem az értékrendemet. Nem félek a támadásoktól, ezeket már közíróként is sokszor el kellett szenvednem. Soha nem becsültem sokra az úgynevezett független, középen álló elemző pozícióját" - mondta az MTI-Pressnek.

- Tíz százalékos eredményt is elérhet felelős, tisztességes politizálással az MDF a parlamenti választáson - vélekedett a közíró, a párt egyik képviselőjelöltje, aki tavasszal egyéni választókerületben is meg kívánja mérettetni magát.

Az elemző-politológus szerint óriási a bizonytalanság a választók körében. Mint kifejtette, az MDF számít a felelősen gondolkodó, valóban polgári értékeket valló konzervatív szavazókra, a párt nélkül maradt liberális demokratákra, a szocialistákból a korrupció és a sikertelennek tartott kormányzás miatt kiábrándultakra. Úgy gondolja, hogy az MDF lehet az egyetlen komolyan vehető párt mindazok számára, akik nem a csodát, a teljesíthetetlen ígérgetést választják, akik nyitottak az értelmes érvekre, józan, higgadt megfontolásokra. Tisztességes kampánnyal még az átmenetileg a Jobbik közelébe sodródott, amúgy normális emberek rokonszenvét is meg lehet szerezni, hiszen a többségük inkább dacból, hirtelen felindulásból adta oda a szavazatát - véli.

Arra a felvetésre, hogy nem túlságosan heterogén-e az a szavazótábor, amelyet az MDF formálódó jelöltlistája céloz meg, nem akar-e túl sokat markolni a párt egy olyan névsorral, amelynek élén miniszterelnök-jelöltként a Horn-kormány pénzügyminisztere, Bokros Lajos áll, de ott vannak az Antall József-i MDF-et idéző jelöltek - Király Zoltán, Katona Tamás vagy éppen maga Debreczeni József - is, ugyanakkor a Political Capital éléről érkező Somogyi Zoltán személyében már a fiatal, technokrata politikusgeneráció szintén képviselteti magát, a közíró-politikus úgy reagált: 2002-ben Medgyessy Péter átgondolatlan, elhibázott száznapos programjára a parlamentben egyedül az MDF-nek volt bátorsága nemet mondani, és az ország hosszú távú érdekeit szem előtt tartó felelős politizálás jegyében vállalni a népszerűtlenséget.

A nyilvánosságban ugyanekkor elsősorban Bokros Lajos emelte fel a szavát a fedezet nélküli osztogatás ellen. Szerinte az antalli hagyományokat és Bokros Lajost szorosan összekapcsolja a felelősségtudat, a hosszú távú gondolkodás, a realitások tiszteletben tartása, a tisztesség szakmai és politikai értelemben egyaránt.

A szocialisták "feltartott kezű", illetve a Fidesz "semmitmondó populista" kampányát elnézve egyedül az MDF miniszterelnök-jelöltjének van komoly, szakmailag megalapozott programja - húzta alá Debreczeni József, aki maga is indul egyéni választókerületben, de még nem kívánta elárulni, hogy melyikben.

Arra, hogy a szocialista párt 50 egyéni választókerületben számol győzelemmel, azt válaszolta, hogy e pillanatban ez még túl optimistának tűnik, továbbra sem tud olyan körülményről, amely megkérdőjelezné a Fidesz elsöprő győzelmét. A szocialista miniszterelnök-jelölt személye sem ígér harcos kampányt. A cél valóban az, hogy minél több egyéni mandátumot sikerüljön szerezni, csak így lehet a Fidesz kétharmados győzelmét elkerülni - magyarázta.

"Nyilvánvaló, hogy van egy erős kormányváltó hangulat, amelyre az elmúlt nyolc év alapján rá is szolgáltak a kormányzó erők, Orbán Viktor és a Fidesz pedig kiböjtölték az elmúlt két ciklust. Rendben van! Áldásom rájuk! De könyörgöm: nehogy kétharmaduk legyen!" - fogalmazott Debreczeni József, aki a legnagyobb veszélyben látja a rendszerváltozással létrejött alkotmányos, liberális parlamenti demokráciát.

Álláspontja szerint a Fidesz első embere hegemonisztikus és autokratikus politikai rendszert akar kiépíteni, már a választások előtt fél évvel elfoglalta az állam és a közmédia jó részét, és nyílt antiliberális törekvések jellemzik. Márpedig antiliberális demokrácia nincsen - jegyezte meg -, aki antiliberális, aki az egyéni szabadságjogok tiszteletét és a kisebbségek védelmét nem tartja kikezdhetetlen értéknek, az nem demokrata. Orbán politikája "súlyos fenyegetés a demokráciára", mert az egyéni szabadságjogokat a populizmus és a vallási-politikai fundamentalizmus jegyében alá akarja rendelni holmi megfoghatatlan és misztikus "felsőbb értékeknek". Ellenfeleit "nemzeten kívülinek", "a nép ellenségeinek", a "Gonosz képviselőinek" tekinti, és velük szemben minden eszközt kész igénybe venni - sorolta, hozzáfűzve: ez pedig mind kívül van a demokrácia világán.