Kettős ügynök volt a CIA-alkalmazottakat megölő öngyilkos merénylő

A jordániai titkosszolgálat alkalmazásában álló kettős ügynök hajtotta végre Afganisztán délkeleti részén azt az öngyilkos merényletet, amely megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját tavaly december végén - közölték névtelenséget kérő amerikai hírszerzési tisztviselők helyi idő szerint hétfőn.

A merénylőt, akit az NBC News hírtelevízió Humam Halil Abu-Mulal al-Balavi néven azonosított, több mint egy éve vette őrizetbe a jordániai titkosszolgálat. A hírszerzés feltehetőleg rávette, hogy működjön együtt vele, és kettős ügynökként próbáljon meg beépülni az al-Kaida terrorszervezetbe. A CIA hivatalosan egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A 36 éves, foglalkozását tekintve orvos férfi ennek révén jutott be a Hoszt tartományban lévő Chapman katonai támaszpont területére, ahol állítólag nem vizsgálták át, hogy van-e nála robbanóanyag.

Balavi az NBC News jelentése szerint fontos információt ajánlott fel arra vonatkozóan: hogyan tudnák felkutatni az al-Kaida kettes számú vezetőjét, Ajman az-Zavahrit.

A név nélkül nyilatkozó amerikai források szerint a támaszponton elkövetett öngyilkos merényletben a CIA hét alkalmazottja - négy tiszt és három szerződéses biztonsági őr - illetve egy jordániai hírszerző tiszt halt meg.

A merénylő a Chapman támaszpont tornatermében hozta működésbe a testére erősített robbanómellényt. A támadásban hat ember megsebesült.
Forrás: MTI