Mit fog hozni 2010?

Így az újév beköszöntével érdemes áttekinteni, hogy miről is fog szólni a 2010-es év a világ számára. Bár sok minden megjósolhatatlan, de már az előre látható események is komoly változást ígérnek.

2010 hivatalosan is a biodiverzitás éve. Ezen kívül rögtön az újév első napján Spanyolország átveszi az EU-elnökséget, ám ő már az EU elnökével és külügyminiszterével fog együtt dolgozni, ami merőben új helyzeteket fog eredményezni (júliustól pedig Belgium követi a sorban). Aztán kulturális eseményekben sem lesz hiány, igaz nem az EU tájékán: Dubaiba befejeződik a világ legmagasabb épülete, és az Indiai-óceán környékén Gyűrűs holdfogyatkozás is várható.

Február tizenkettedikétől huszonnyolcadikáig a vancouveri téli olimpia kerül megrendezésre, amihez március 12-től 21-ig csatlakozik a téli paraolompia. A sport világa korántsem fúj ki ennyiben: június 10-től július 11-ig FIFA világkupát rendeznek a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol nem csak a futballcsapatok tudásáról, hanem a főváros híresen rossz közbiztonságáról is lekerül a lepel.

Május elsején startol a shanghai-i világkiállítás, amelyen Kína megmutathatja magát a tudományos világnak, és amely egészen október harmincadikáig be sem zárja kapuit. Pontosan nem tudni mikor, de bevezetik az Észak-Afrikai országokban egy egységes valutát, amely szintén shiling lesz, a General Motors egy 2003-as ígéret szerint előáll egy teljesen hidrogén-meghajtású autóval, és Izrael is befejezi az őt, és Palesztinát elválasztó biztonsági zónát.

Ha ehhez hozzávesszük azt a rakat űrkísérletet, csillagászati eseményt és választást ami még biztosan bekövetkezik, akkor elmondhazjuk, hogy egy izgalmas évnek nézünk elébe.