Hogyan részegedj le szilveszterkor?

Szilveszteri játékok cikksorozatunk első részében az alkohol mámoros felhőjébe invitáljuk a bulizni óhajtó olvasót. Igyál Jocky Ewinggal, avagy sose feledd: 7-es helyett prutyi van!

„Inni, inni, inni!” – mondta meg már a jó öreg Lenin kapitány is, s a szakállas forradalmár szavai szilveszter táján igencsak aktuálisan csengenek. Tévé előtt ülni és a mérsékelten szórakoztató ünnepi kabarén rötyögni? Bah, ugyan már! Alkoholtól fátyolos tekintetünket vessük az alant taglalt játékokra, garantáljuk, hogy igazán kellemes perceket fognak okozni így újév előtt (mellesleg a másnapi kijózanodásra is vannak módszereink!).


Orosz rulett alkohollal

Meglehetősen primitív, ám nyitánynak ideális lehet. Kellékek: alkohol. Optimális esetben négy fő játssza, persze felső határ nincs. Mindenki kap egy felespoharat, kivéve a hunyót. Ő kimegy a szobából – vagy csak nem néz oda –, míg a többiek töltenek: egyvalaki vodkát (ízlés szerint más töményet), a többiek pedig vizet. A hunyó ezután bejön, a többi játékos pedig egymás után, sorban lehúzza a maga itókáját, a hunyónak pedig meg kell mondania a végén, hogy ki itta a töményet. Ha sikerül eltalálnia, mindenki iszik egy felest (az is, aki ezt már az előbb megtette), ha pedig nem, a hunyó gurít le egyet. Teljesen egyszerű.

Dallas

Amennyire híján van az invenciónak, annyira nagyszerű a Dallas fantázianevű játék. Kellékek: felvett Dallas-epizódok és pár üveg kortyolgatni való whisky. Feladat: üljetek le a tévé elé, és kezdjétek el nézni a sorozatot. Akárhányszor Jockey Ewing tölt és iszik (ha csak épphogy belekortyol, vagy nem mutatják végig, akkor is), ti is isztok egy fél pohárral. A jókedv igen hamar garantált!

Prutyi

Prutyi, vagy amit akartok. Kellékek: alkohol. Körbeültök, és valakitől elindulva szép sorban mindenki elkezdi mondani az egész számokat 1-től. Igen ám, de amikor egy olyan szám következik, ami 7-tel osztható vagy 7-esre végződik, a szám neve helyett azt kell mondani, hogy „prutyi” (természetesen más, közmegegyezésen alapuló szóval szabadon behelyettesíthető). „Prutyi” tehát a 7, 14, 17, 21, 27, 28, 35, 37, 42, 47 stb. Amennyiben ezeket valaki kimondja, a vétkes inni kényszerül. Egyszerű? Majd kiderül, mennyire…

Kopogós

Nem, ez most nem a tánc. Kellékek: alkohol, játékosonként egy pénzérme. Minden játékos kezébe vesz egy érmét. Az első koppint ötöt az asztalon, majd következik a második, aki szintén ötöt koppant. A soron következő játékos ezután mindig eldöntheti, hogy vagy ötöt koppint – ekkor a játék ugyanúgy halad tovább –, vagy pedig hatot, amikor is visszafordul a kör. Aki nem koppant záros határidőn belül, vagy pedig olyankor koppant, amikor nem ő következne, egy feles legurításával bűnhődik.

Alkoholi

Epikus játék a közismert Monopoly újragondolásaként. Kellékek: egy netről letölthető és kinyomtatható tábla, legfeljebb hat darab bábu (fekete, kék, zöld, piros, sárga, fehér), egy dobókocka és egy pakli magyar kártya. Ja, meg egy rakat pia. A szabályok rémesen egyszerűek, és tulajdonképpen az egész nem áll másból, mint folyamatos ivásból, de a szépen kidolgozott tábla, a kidolgozott „büntetések” már-már azt a kellemes-csalóka érzést gerjeszthetik a játékosokban, hogy itt egy komolyan megkoreografált társasjátékkal van dolguk. Persze ez komoly is. Ahogyan nagy költőnk is megmondta: „Inni csak pontosan, szépen, / ahogy a csillag megy az égen, / úgy érdemes.” Maradandó emlékekkel lehetünk gazdagabbak – már ha egyáltalán emlékezni fogunk utána bármire –; nekem például az egyik szilveszter igen kedves emléke egy joviálisan kedélyes állapotba alkoholizálódott barátom, aki idővel egyszerre két pohárból történő ivással próbálta gyorsabbá abszolválni a kötelező penzumot.

A fent taglalt játékok egyik legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy gyakorlatilag nincsen deklarált befejezésük. Természetesen ki lehet találni különböző célokat – egyes fórumokon például az első hányást határozzák meg erre, én ezt azonban sem higiéniai, sem élvezetességi okokból nem javaslom. Kommentekben várjunk az idei év többi slágerét is!

Jó játékot!