Készültség a Kis-Balatonnál

Kilenc szivattyú-telep dolgozik folyamatosan a Kis-Balaton térségében; a vízzel elöntött területekről naponta 100 ezer köbméter vizet emelnek át a Kis-Balatonba - tájékoztatta Laki István, a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője szombaton az MTI-t.

A hirtelen hóolvadás és a napokban leesett nagy mennyiségű csapadék miatt erdők, szántóföldek, legelők kerültek víz alá. A belvíz a lakóházakat nem veszélyeztette, de a települések határában a víz magassága helyenként elérte az egy métert is.

Másodfokú készültséget rendeltek el Keszthely, Hévíz térségében, három szakaszon pedig - a vasútvonal mellett, a Zala jobb partján, valamint Zalavár, Zalaapáti és Esztergályhorváti határában - elsőfokú a készültség.

Laki István elmondta; a mélyebben fekvő területeken nincs természetes lefolyás, ezért folyamatosan szivattyúzni kell vizet. Az üzemmérnökség területén 15-16 ember folyamatosan dolgozik, éjszaka ügyelet is tartanak. Viszonylag nagy a szivattyútelepek kapacitása, de az utánfolyás - az olvadásból visszamaradt vízmennyiség, és az elmúlt napokban esett nagy mennyiségű csapadék - miatt csak lassan folyik le a víz.

Ha nem lesz további nagy esőzés, két-három nap alatt ki tudják szivattyúzni a vizet az elöntött területekről.

A belvíz az elmúlt napokban a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat is érintette. A legveszélyesebb szakasz Sávoly, Vörs, Főnyed térségében volt, ahol a víz alámosta a vasúti töltés mindkét oldalát, de azóta sikerült a vízmennyiséget csökkenteni.
Forrás: MTI