"Karácsonyi- after" receptek

Ha már unod a bejglit és a forralt bort ,ámde még élveznéd az ünnep hangulatát, akkor dobd fel az estéidet pár különleges sütivel vagy koktéllal.

Bár a bejgli és a zserbó is finom, illetve a pezsgő és a forralt bort is igazi ünnepi hangulatot kölcsönöz, hosszútávon mégis mindegyiket könnyen meg lehet unni. Ám pár különleges süti és koktél recepttel hosszan megőrizhető az ünnep romantikus hangulata még a karácsony elmúltával is. Így a hosszú téli esték is kellemesebben telnek. Szigorúan 18 év felettieknek.

Fűszeres álom marcipán csillagokkal


Hozzávalók
250 g puha vaj
250 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál őrölt naracshéj
2 teakanál mézeskalács fűszerkeverék
4 tojás
200 g liszt
50 g keményítő
2 teáskanál sütőpor
125 ml forralt bor
vaj és zsemlemorzsa a kelyheknek, kevés nyers marcipán massza
porcukor

A kelyhek belsejét vajazd be, szórd meg zsemlemorzsával. A vajat keverd össze kristálycukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt naracshéjjal és a mézeskalácsfűszerrel. Kevergesd szép lassan addig, amíg masszává nem áll össze. A tojásokat egyesével add hozzá. A lisztet a keményítővel és a sütőporral keverd össze, majd öntsd hozzá a forralt bort. A két masszát öntsd egybe, kevergesd még egy kicsit, aztán adagold bele a kelyhekbe. Az előmelegített sütőben (180 fok)és süsd 20-25 percig. A marcipánt a porcukros deszkán nyújtsd ki, majd vagdoss ki belőle tetszés szerinti csillagocskákat. Díszitsd verlük a kész sütit, majd szórd meg az egész remekművet porcukorral.

Mikulásvirág koktél

Hozzávalók

4 cl Campari
2 cl orange likőr
2 cl cukorszirup
2 cl lime
száraz pezsgő

Az összetevőket töltsd jéggel teli long drinkes pohárba, keverd őket össze, majd tölds fel száraz pezsgővel. Naracsszeletekkel díszítsd.

Rózsaszín tornyocska

Hozzávalók
Rétestésztához:

mélyhűtött rétestésztalevél
olvasztott vaj
porcukor

A habhoz:
60ml portói bor
3 levél zselatin
300 g áfonyabefőtt
2 cl meggypálinka
150g tejszín

A díszítéshez:
cukrozott ribizli
almagolyó (dinnyevájó segítségével)
ezüstszínű gyöngycukorka

A rétestésztát egy belisztezett konyharuhán nyújtsd ki jó vékonyra, és utána egy kerek formával (7 cm átmérőjű) vágj ki belőle 36 kört és csillagformával 4 db csillagot. A tésztát kend meg vajjal, szórd meg porcukorral, és előmelegített sütőben 200 fokon 4-5 perc alatt süsd aranysárgára. Majd hagyd kihűlni. A portóit melegítsd fel, húzd le a tűzhelyrők, és keverd bele a zselatint. Az áfonyabefőtett pürésítsd , szűrd át, add a feloldódott zselatinhoz és az egészbe keverj pálinkát. A tejszínt verd fel keményre, és add az előzöekhez. A masszát három órán át hagyd a hűtőszekrényben megszilárdulni. A habot kend a tésztalapok közé, amiket aztán halmozz egymás tetejére - készíts egy szép tornyot. Díszitsd cukrozott ribizlivel,alamgolyókka, ezüstgyönggyel.

Snowball koktél

Hozzávalók

4 cl Bols Silver Top Dry Gin
2 cl Blue Curacao
1 cl citromlé
1 gombóc citromfagyi
friss ananászlé

Az összetevőket töltsd long drinkes pohárba, öntsd fel ananászlével, keverd meg, dobj bele egy gombóc citromfagyit.