rendeletben szabályoznák a házi kedvencek tartását

Szabályozná a kedvtelésből tartott állatok tartását és forgalmazását a kormány - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón, Budapesten.

Szollár Domokos elmondta, hogy a kormány első olvasatban tárgyalta az erről szóló rendeletet.

Felhívta a figyelmet arra: bár az egész világon Magyarországon van a legtöbb házi kedvenc, még sincs itt semmilyen szabályozás erre vonatkozóan. A kormányrendelet megalkotásának a célja az, hogy a házi kedvenceket a lehető legmegfelelőbb körülmények között tartsák, az állatok egészségesek legyenek és jó kondícióban maradjanak. Fontos szempont a Kárpát-medence ökológiájának fenntartása is. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a rendelet meghatározza a kedvtelésből tartott állat és az állatkereskedés fogalmát. Hangsúlyozta: állatkereskedést csak engedéllyel lehetne nyitni, jóváhagyott működési szabályzatra is szükség lenne és évente egyszer a hatóság kötelezően ellenőrzést tartana.

Szollár Domokos a rendelet tervezetét ismertetve beszélt arról is, hogy várhatóan szigorúbb és egyértelműbb szabályok vonatkoznak majd az állatok forgalmazására. Példaként említette, hogy nem forgalmazható majd olyan állat, amely a szülői gondoskodás nélkül nem képes önálló életre.

A háziállatok tartásának körülményeit is szabályozná a rendelet. E szerint az állatkereskedésekben biztosítani kell az állatok számára a természetes életkörülményeikhez hasonló környezetet, a zavartalan pihenést és a nyugalmat - tette hozzá. Kiemelte: kutyát nem lehet állandó jelleggel tíz négyzetméternél kisebb területen, madarat kör alakú kalitkában, halat pedig gömb alakú akváriumban tartani. A rendelettervezetben szerepel az is, hogy patás állat és kutya kivételével nem lehet kikötni az állatokat. A kormányszóvivő kitért arra: az állatokat úgy kell tartani, hogy azok egymás és az emberek egészségét ne veszélyeztessék. A rendelet várhatóan 2010. március 1-jén lép hatályba.
Forrás: MTI