Hétmilliárd forintot nyertekpályázaton

Hétmilliárd forint pályázati forrást nyert el a Nyugat-magyarországi Egyetem az idén. A rendelkezésre álló összegből megvalósuló fejlesztések célja, hogy nemzetközi kutatóegyetemmé váljon a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény - mondta Faragó Sándor rektor hétfőn az MTI-nek.

Közlése szerint a beruházás az egyetem négy campusát érinti. Sopronban 6400 négyzetméteren a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt kutatólaboratórium és tudományos bemutatóközpont épül, az utóbbit a tudomány népszerűsítésének szolgálatába állítják. A centrum az egyetemhez kapcsolódó tudományterületeket bemutató "csodák palotája" lesz, amely multimédiás anyagokkal szemlélteti az oktatott szakterületek érdekességeit. A kutatólaboratórium a tervek szerint főként az energetika, az ökológia, a megújuló energia és a klímakutatás területein teljesít majd megbízásokat. A szakmai munkába a hallgatókat is bevonják. A kutatólaboratórium az Európai Unió akkreditációjának megszerzésére törekszik - tette hozzá az rektor.

Szombathelyen a természettudományi és a műszaki karhoz tartozó laboratóriumok újulnak meg. A mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi karon korszerűsítik a laboratóriumokat is magukban foglaló oktatási épületeket és az eszközöket. Győrött pedig a népszerű turizmus-vendéglátási ágazatban is képző Apáczai Karon beépítik a főépület tetőterét és egy multimédiás hallgatói teret alakítanak ki.

A beruházások a tervek szerint jövő tavasszal indulnak és 2011-ben be is fejeződnek - mondta Faragó Sándor.

Az egyetem vezetője szólt arról, hogy 2009 igazán termékeny pályázati éve volt az egyetemnek: az intézmény 148 pályázatot adott be a társadalmi infrastruktúra és a társadalmi megújulás operatív programok keretében, az elbírálás során 73 pályázatuk nyert, 50-nél több pályázatuk pedig még elbírálás alatt van.

Forrás: MTI