Hadakozás a balatoni kárókatonákkal

A Balaton környéki halastavak őszi lehalászásakor a korábbi éveknél is nagyobb gondot okozott a kárókatonák tömeges jelenléte, de nem a természetvédőktől kell várni a megoldást, hiszen engedély szerezhető a ritkításukra - közölte Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNP) vezetője reagálva a halastó-üzemeltetők sűrűsödő panaszaira.

Szakértők beszámolói szerint húsz évvel ezelőtt még nagy örömöt okozott a védett, akár egyméteresre is megnövő nagy kárókatonák megjelenése a Balaton térségében. Mára azonban egyre több horgászegyesület és tógazdaság hatósági fellépést sürget a halászatra káros madarak terjedése ellen. A közelmúltban egy balatoni konferencián kértek a BfNP-től hatékonyabb intézkedéseket az érintettek. Egyes vélemények szerint a Balaton halállományának csökkenésében nagyobb szerepe van a kárókatonák elterjedésének, mint az orvhalászoknak és az orvhorgászoknak.

Balogh László az MTI-nek kifejtette, a nemzeti park elsősorban nem a horgászturizmus érdekeire való tekintettel, hanem azért küzd a kárókatonák ellen, mert nagy tömegben csökkentik más, fokozottan védett madárfajok életterét a Balatonnál. A nemzeti park ugyan nem kezdeményezheti, de eddig minden esetben támogatta a madárfaj ritkítását, amennyiben arra engedélyt kértek a károsultak. Ilyenkor meghatározott mennyiségű állatot lőhetnek ki korlátozott ideig és helyen fegyverviselésre jogosult vadászok, vadőrök, illetve halőrök. (A kilövési engedélyt az illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség adja ki, amihez a nemzeti park hozzájárulása szükséges.)

A BfNP az elmúlt években indított olyan programot, amelyben a nagy kárókatonák fészkelését, tojásrakását, költését igyekeztek megzavarni, de mindez nem hozott érdemi eredményt az északról érkező több tízezres madárcsapatok esetében - mondta Balogh László. A nagy kárókatonákkal szembeni harc egyetlen eredménye eddig, hogy a fokozott zavarás miatt idén alig fészkeltek a Kis-Balatonnál, viszont helyette tömegesen lepték el a dél-balatoni Berek térségét. A nemzeti park ezért tavasztól zavaró akciókat tervez a Berekben is más védett madarak megóvása érdekében.

Balogh László szerint hamarosan a nagy kárókatonákhoz hasonlóan a természetvédelem a fokozottan védett kis kárókatonák számának növekedése miatt is gondban lehet.
Forrás: MTI