Az intimplasztika veszélyei

Vajon mit tudnak még kitalálni a plasztikai sebészek, hogy még több pénzt sajtoljanak ki a magukkal elégedetlen nőkből? Hódít a vaginaplasztika. Julia Roberts is megszépült már a bugyi alatt. Pedig nem veszélytelen az eljárás.

Szükség van erre?

A pornón és horrorfilmeken szocializált, alapvetően tőkeorientált társadalom megteszi a hatását. Öl, butít és nyomorba dönt, azaz új „értékeket” teremt. Lényeg hogy fogyassz, nem számít, hogy mennyit keresel, hisz minden társadalmi rétegnek megvan az eladásra szánt, gyakran haszontalan terméke. Természetesen kellenek kommunikációs csatornák is.

A plasztikai sebészetnél maradva ez nem más, mint a pornófilm, hisz ezt mindenki fogyasztja valamilyen mértékben, kikerülni szinte lehetetlen. Szőke, nagymellű, hosszúcombú nők kéjesen sóhajtoznak egy izomkolosszus alatt, akár a legextrémebb helyzetekben is. Puncijuk borotvált, szexi, persze igazából agyonpúderezett, és utólag „fotoshoppolt”. Ám a nők a végeredményt látják, és kialakulhat a vágy: én is ilyet akarok! A plasztikai sebészek pedig készségesen állnak szolgálatukra. Ez a jelenség a női társadalom kis részét érinti, de az igény megvan rá, egyre gyakrabban tini lányok körében is.

Milyen problémával fordulnak orvoshoz?

A genitoplasztikának is nevezett beavatkozás állhat a külső szeméremajkak méretének lecsökkentéséből, ám előfordulhat, hogy a páciens kérésére eltávolítják a bőrt a klitorisz felett, vagyis megrövidítik az egész vaginát. A nők ettől azt remélik, hogy nemiszervük kislányos lesz, mint a fotómodelleknek vagy a pornószínésznőknek.

A brit kórházakban egy reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a nők azért vállalkoznak erre a műtétre, mert úgy érzik, hogy életmódjuk csorbát szenved a hüvelyük formája, mérete miatt. Nem járhatnak strandra, nem hordhatnak szűk ruhát, és a biciklizés is nehezebb emiatt számukra, mint más, „egészséges” nőknek.

Sok nő fekszik kés alá szülés után is, a beavatkozástól azt várják, hogy a hüvelyizmuk visszanyeri a szülés előtti feszességét. Aki képes megfizetni, annak sokkal egyszerűbb, mint egy hüvelytorna. Ezen eljárás alatt a hüvelyizmokat rövidítik meg, melyek a szülés következményében megnyúltak.

Julia Roberts, az ismert fimsztár is a harmadik gyereke megszületése után határozta el magát arra a lépésre, hogy megműtesse magát.

Eme téren újabb eljárásnak számít a G-pont megnövelése, bár nem minden nő rendelkezik ezzel a ponttal, így az orvos nem tudhatja biztosan, hogy hova adja be az anyagot. Az eljárás során egy vegyületet fecskendeznek az ominózus pontba, melynek hatására az sokkal érzékenyebbé válik. Egy paciens arról számolt be, hogy egy rázósabb autóút alkalmával többször is a „mennyekbe jutott”. Kérdés az, hogy mennyire veszélyes a műtét eredménye, ugyanis ha bármilyen hétköznapinak tűnő rutinnál fennáll a spontán orgazmus lehetősége, akkor nehezebb lesz koncentrálni az adott szituációra. És ugye vezetés közben? A hölgy szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem szenvedett balesetet.

Mennyire veszélytelen a műtét?

A British Medical Journal című szaklap korábban beszámolt arról, hogy egy londoni nőgyógyásznő, bizonyos Sarah Creigthon és munkatársai szégyentelennek nevezték kollégáikat, mert nem tájékoztatják a pácienseket a műtét nem is oly csekély veszélyeiről, azaz kihasználják a nők komplexusait.

A brit orvosok többek között arra figyelmeztetnek, hogy a műtét során akár az idegek is sérülhetnek, továbbá a beavatkozás csökkentheti az erogén zónák területét, tehát a várt hatással szemben éppen az ellenkezője következhet be.

Aggasztó továbbá az a tény is, mely szerint az utóbbi évek során az ilyen műtétek száma több mint duplájára nőtt, ám pontos adatok nincsenek, mert a legtöbb ilyen beavatkozást magánklinikákon végzik, akiknek nincsen adatszolgáltatási kötelezettségük. Így azt sem lehet tudni, hogy mennyire felkészült orvosok hajtják végre a szépészeti beavatkozást, és mennyire pontosan tájékoztatják a pácienseket.

Történt már valamilyen komolyabb műhiba?

Egy amerikai valóságshow, a „Dr. 90210” kifejezetten a vaginafiatalításra szakosodott. A műsor sztárja, Dr. David Matlock – akit általában a „vagina Picassójaként” emlegetnek – 2007-ben egy műtét alatt kárt tett paciense, egy bizonyos Patricia D’Edgio hüvelyében. Hogy pontosan milyen kárt, arról nem szól a fáma, de a hölgy 25.000 dolláros kártérítést követel a mai napig. A „puncidoktor” egyébként a Los Angelesi Lézeres Hüvelyfiatalító Intézetnek (Laser Vaginal Rejuvenation Institute) az alapítóatyja.

Jenna Jamesonnak, az amerikai pornókirálynőnek is elrontották az intim szépészeti beavatkozását két esztendővel ezelőtt, olyannyira, hogy még mindig nem szerepelt azóta nyilvánosság előtt meztelenül, és ezzel önéletrajzi filmjének a megvalósítása került veszélybe.