New York ihlette könyvek nyertek

A '70-es évek New Yorkjába kalauzoló regény és a keleti-parti nagyváros egyik híres iparmágnását, Cornelius Vanderbiltet bemutató életrajzi kötet is bekerült az egyik legrangosabb amerikai irodalmi díj, az idén 60. alkalommal kiosztott National Book Awards díjazottjai közé.

Colum McCann a fikciós könyveknek járó elismerést vehette át a szerda esti díjátadón Let the Great World Spin című regényéért, amelyben - a zsűri méltatása szerint - "tíz átlagember életén keresztül kitörölhetetlen, hallucináció-szerű képet fest egy rothadó New Yorkról".

A valós történetet feldolgozó munkák közül idén T. J. Stiles The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt című életrajzi könyvét díjazta a zsűri. Cornelius Vanderbiltet bemutatva Stiles egyaránt megrajzolja az embert és az általa képviselt gazdasági erőt, amely kulcsszerepet játszott a közlekedési forradalomban, szinte újra "feltalálta" a féktelen amerikai kapitalizmust és nemcsak New Yorkon hagyta ott kézjegyét, de az egész amerikai gazdaság "tájképén" is - hangsúlyozta indoklásában a zsűri.

A fiataloknak szóló írások közül Phillip Hoose Claudette Colvin: Twice Toward Justice című könyve nyerte el a díjat. A kötet Claudette Colvin igaz történetét mondja el, aki 1955-ben még tinédzserként az alabamai Montgomeryben nem volt hajlandó átadni a helyét egy szegregált buszon egy fehér nőnek - kilenc hónappal azelőtt, hogy Rosa Parks megtette ugyanezt. A 15 éves Claudette Colvinra azonban tettéért nem ünneplés, hanem letartóztatás és kiközösítés várt. "Ennek a nőnek köszönhetően megváltozott az életünk" - hangsúlyozta Hoose, aki a ma 70 éves Claudette Colvinnal az oldalán vette át a díjat.
A legjobb verseskötetnek járó National Book Awardot az idén Keith Waldropnak ítélték oda Transcendental Studies: A Trilogy című kötetéért.

Idén 193 kiadó összesen 1129 könyvvel pályázott a National Book Awards díjaira. Minden kategóriában az utolsó körben öt kötet közül választották ki a győzteseket, akik fejenként 10 ezer dollárt kapnak. A díj eddigi kitüntetettjei között volt John Updike, Philip Roth és Ralph Ellison is.

A jubileumi díjátadó kapcsán a közönség internetes szavazáson választhatta ki az elmúlt 60 év legjobb fikciós művét az eddig díjazott alkotások közül. A több mint 10 ezer ember részvételével lezajlott voksoláson Flannery O'Connor 1971-ben megjelent novelláskötete, a The Complete Stories nyerte el a megtisztelő címet.

Az amerikai irodalomhoz való kiemelkedő hozzájárulásáért életműdíjat kapott Gore Vidal, akinek 1948-as The City and the Pillar című könyve az első nyíltan meleg regények között jelent meg Amerikában.

Forrás: MTI