H1N1: Juscsenko segítséget kér

Viktor Juscsenko ukrán elnök a nemzetközi közösségtől - egyebek mellett Magyarországtól is - kért segítséget az ukrajnai influenzajárvány ellen küzdelemhez.

Az ukrán elnöki hivatal szerint Juscsenko Magyarország, Fehéroroszország, Moldova, Lengyelország, Oroszország, Románia, Szlovákia és az Egyesült Államok vezetőihez, illetve a NATO főtitkárához és az Európai Bizottság elnökéhez írt segítségkérő levelet. Az elnök segítségkérő levelében felsorolta azokat gyógyszerkészítményeket és berendezéseket, amelyekre Ukrajnának szüksége van az influenzajárvány elleni hatékony küzdelemhez.

"Ukrajna nemzetbiztonságát fenyegető valós veszély - amelyet kizárólag önerőből nem tudunk semlegesíteni -, megköveteli tőlem, hogy közeli barátokhoz és stratégiai partnerekhez forduljak sürgős segítségért" - tájékoztatott Viktor Juscsenko.

Vasárnap az ENSZ kijevi irodája is aggodalmának adott hangot az ukrajnai járványhelyzet miatt. A világszervezet támogatásáról biztosította a hatóságok járványellenes intézkedéseit.

Legfrissebb hírek szerint Ukrajnában 190 ezren betegedtek meg influenzában vagy heveny légúti fertőzésben, a betegeknek majdnem a fele gyerek. Eddig 60 ember halt meg, és 123 betegnek súlyos az állapota.
Forrás: MTI