Újabb expedíció indulna a Titanichoz

Hat év után, 2010-ben indulna először újabb expedíció az Atlanti-óceán mélyén fekvő Titanichoz, ám előtte még a leletek felszínre hozatali költségeinek megállapításáért kell megküzdenie a bíróságon a hajó kiemelésének kizárólagos jogával rendelkező RMS Titanic Társaságnak.

Az Egyesült Államok egyik bíróságához benyújtott kérelme szerint az RMS Titanic Társaság nem csupán újabb Titanic expedícióra készül, de az általa felszínre hozott leletek kiemelési díjának megállapítására is igényt tart. A bíróság pedig négynapos meghallgatást követően fog ítéletet hozni az ügyben. A cég jogászai egyébként megerősítették a jövő évi expedíció tervét, ám nem árultak el további részleteket azzal kapcsolatban.

A meghallgatások során a tengerjogban jártas Rebecca Beach Smith fog elnökölni, aki "nemzetközi kincsként" tekint a hajóroncsra. A bíróság célja a felszínre hozatali díj megállapítása, illetve hogy jogilag garantálja a Titanicból származó több ezer lelet alkotta műkincsgyűjtemény sérthetetlenségét és a nyilvánosság számára való örökös hozzáférhetőségét. (Néhány darab egyébként már így is a londoni aukciós házakba került.) Az 5900 darabból álló és 110 millió dollár összértékű gyűjteményt kínai vázák, hajókellékek és személyes holmik alkotják, melyek az atlantai Premier Exhibitions Vállalat gondozásában járják a világot.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, mely azóta is heves jogi csatározások alapját képezi, és amelyről eddig hat alkalommal hozott fel leleteket az RMS Titanic. Bár a bíróságok tisztázták a vállalat kizárólagos jogát a kiemelésre, ám határozottan kijelentették, hogy a cég nem rendelkezik sem maga a hajótest, sem az arról származó műkincsek felett.

A Virginia állambeli Norfolk városában tartott meghallgatások során az RMS Titanic ügyvédei lényegében a felszínre hozott leletek megnevezéséért és azok kiemelési díjának pénzbeli meghatározásáért küzdenek. A győzelem érdekében, a társaságnak bizonyítékokat kell felmutatnia többek között a korábbi expedíciókba fektetett munkáiról, a két és fél mérföldnyi mélyen fekvő hajóroncshoz való merülések kockázatairól, valamint a felhozott műkincsek megőrzésére tett erőfeszítéseiről és az egész hajó régészeti értékéről.

Amennyiben a bíróság elfogadja az RMS Titanic kérését, akkor a vállalat bírósági jóváhagyással adhatná el az egész Titanic gyűjteményt egy múzeumnak. Ám előbbi állítása szerint nincsenek ilyen tervei. A bíróságnak ugyanakkor egy másik versenyző, a brit állampolgárságú Faulkner Woolley ajánlatát is figyelembe kell vennie, aki megtámadva az RMS Titanic kizárólagossági jogát saját mentési művelettel rukkolt elő.

Forrás: MTI