Tényleg a Fideszé a felelősség?

Nem csak a politikában nagy a káosz. Bizonyos körök azzal próbálják teletömni azoknak a keveseknek a fejét, akik még hajlandóak a közéletet figyelemmel kísérni, hogy a Fidesz nem akarja jobbá tenni az országot.

Egyre nagyobb divat különféle újságokban, illetve a Fideszen kívüli pártok kommunikációjában, hogy azzal próbálják magukhoz csábítani a Fidesz hatalmas szavazótáborának bizonytalanabb tagjait, hogy elhitetik, a Fidesz csak hátráltatja a kormányzást az országban, sőt már a budapesti közgyűlésben is.

A szöveg nagyjából úgy hangzik, hogy a Fidesznek nincsen programja, nem tudja mit akar tenni és kizárólag kritizálni képes. Nem áll elő a farbával, nem ad alternatív javaslatokat, sem a költségvetéshez, sem más fontos törvényhez, pusztán elutasít. Pedig - mondják - egy igazi ellenzéki pártnak kutya kötelessége lenne, hogy a maga programját bemutassa, és azt megpróbálja elfogadtatni, hogy előbbre vigye az országot. Na, ez kérem, a nagy átverés.

A szocialisták – és sokszor az MDF és SZDSZ is, bár ők más okból – azt szeretnék ha a Fidesz ledobná az asztalra a precízen kidolgozott kormányprogramot, költségvetést, önkormányzati, egészségügyi, oktatási stb. reformot, majd azt jól rábeszélje a szocialista kormányra.

Gyerekcipőben a demokrácia

Fikció
Képzeljük el azt a lehetetlen helyzetet, hogy a Narancs Párt vezeti az országot, de nincsenek ötletei, pontosan hogyan tegye, majd a Vörös Párt elárulja neki a tutit, hogy mi lehetne a megoldás. Narancs Párt ezt megvalósítja, ezzel kihúzza a kátyúból az országot, majd a következő választáson learatja ennek babérjait, és újra ő, az alkalmatlan jut hatalomhoz-pénzhez-befolyáshoz. Vörös Párt nem lehet olyan hülye, hogy ebbe belemenjen. Oda vissza igaz ez természetesen.
Pedig ez egyáltalán nem így van kitalálva. Itt nem kívánjuk a Fideszt védeni, mert megvan nekik is a maguk sara az ügyben, pusztán arra a tényre szeretnénk felhívni a figyelmet, a demokrácia arról szól, hogy akit egy ország többsége megválaszt az ország vezetésére, annak kell viselnie a hatalomgyakorlás felelősségét.

A választásokon a párt bemutatja programját, a többség ez alapján kijelöli, ki a legkedvesebb szívének, majd ez a párt kormányt alakít. Azután bemutatja a kormányprogramot, amihez minél nagyobb parlamenti többséget próbál megszerezni, és végrehajtja azt. Elviekben.

Világos, hogy a kampányban minden párt hazudik, álomjövőt ígér, hogy ő szerezze meg az irányítás lehetőségét (ezért hibás a képviseleti demokrácia, mint olyan), ám nem mindegy mennyire veri át a választókat. Gyurcsány itt rontotta el, hiszen teljesen az ellenkezőjét tette, mint amit ígért. De ez egy másik történet.

A szociké a rúd

A helyzet az, hogy ha a szocialista párt alakít kormányt, akkor az ő felelőssége vezetni ezt az országot. Nem a Fideszé, az MDF-é, vagy SZDSZ-é. Az MSZP-nek kell letenni olyan programokat az asztalra, ami működik. Az ellenzéknek ez nem feladata. A demokráciában azért van az ellenzék, hogy árgus szemekkel figyelje a hatalmon lévőket, nehogy túllépjenek hatáskörükön, és visszaéljenek a rájuk ruházott hatalommal. Figyelniük kell az állami pénzek elköltését, a törvények alkotmányosságát, és életszerűségét. Nagyjából ennyi a feladatuk.

Persze jobb helyeken az ellenzék is adhat tanácsot (módosító javaslatot) a kormánynak, felhívhatja a figyelmét a törvényben fellelhető visszásságokra, javasolhatják annak korrekcióját. Sőt, szakmai alapon össze is dughatják a fejüket a kormánypárttal és akár segíthetik is a munkájukat. Bizonyos nagy horderejű törvényeknél pedig elemi érdekük, hogy összedolgozzanak, és együtt szavazzanak - azaz konszenzusra jussanak. De figyelem: mindez nem kötelező!

Más út


Magyarországon például nem ezt az utat választotta az ellenzék. A Fidesz álláspontja jelenleg annyira eltér a szocialistákétól, hogy még ha akarna sem tudna összedolgozni, hiszen alapjaiban gondolja máshogy az ország irányítását. Nem kezdhet a részletek közös kidolgozásába, és változtatásába, ha az egész iránnyal nem ért egyet.

Álságos azt mondani, hogy a Fidesz adja elő az országos programját, vagy Tarlós István mondja meg mit tenne a BKV-val. Álságos, mert nem ők lettek megválasztva, nem nekik kell elhozni a megváltást. Aki a hatalmat birtokolja, annak kell megoldani a problémákat. Más kérdés, hogy mi van akkor, ha erre nem képes? Ha a felelősök rádöbbennek, hogy alkalmatlanok a megoldást megtalálni? Nos, ilyenkor egy demokráciában hívő párt/hatalom lemond az irányításról, és újra a nép kezébe helyezi a döntést, hogy egy olyan erő kapjon felhatalmazást az ország/város vezetésére, aki mögött a többség áll - és aki ezért felelősséggel tartozik az egész országnak.

Bűn


A Fidesznek egyetlen súlyos, sőt egyenesen megbocsáthatatlan bűne van. Az említett eszmefuttatás ugyanis addig igaz, míg minden a normál kerékvágásban megy. A válság azonban kibillentette az ország szekerét. És hiába van némi igazság abban, hogy szocialista(-liberális) kormány tette életképtelenné az országot, attól még ha válság van, össze kell fogni. Ezt követeli a józan ész.

A Fidesznek a válság kitörésekor bele kellett volna törődnie, hogy a húsz év legkártékonyabb miniszterelnöke ül a bársonyszékben, és az ország érdekét szem előtt tartva be kellett volna nyújtania saját válságkezelő javaslatait. Össze kellett volna ereszteni a saját szakembereit és politikusait a szocialistákkal, hogy a két nagy párt együtt tegyen le olyan javaslatokat az Országgyűlés elé, ami a kilábalást meggyorsítja. (Volt ilyen időleges kibékülésre példa korábban Spanyolországban, vagy Írországban is.) Nem véletlenül volt a Nemzeti Csúcs legfontosabb eseménye, mikor Gyurcsány és Orbán kezet fogott. Ám ez puszta formalitás maradt…

Óvatosan kezeljük tehát azokat a kijelentéseket, hogy itt kinek és hogyan kell megoldani a gondokat. Jelenleg a Bajnai-kormány, Budapesten meg Demszky és csapata a felelős a megoldás megtalálásáért. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, akkor a Fidesznek is lesz lehetősége bemutatni, mit tud.

Kritikus szemmel várjuk.