Gőzgombóc svábosan

Sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak szombaton a baranyai Geresdlakon, ahova több száz érdeklődőt várnak az immár harmadik alkalommal rendezett gőzgombócfesztiválra.

A knédlitésztából készülő, gőz fölött párolt, majd megfőzött vagy megsütött gombóc (Heffeknödel) sokféle sváb étel nélkülözhetetlen eleme. Fogyasztható párolt káposztával, babfőzelékkel, sült oldalassal, csülökkel és szalonnával is.

Geresdlakon közel húszféleképpen készítik el a helyi és környező települések asszonyai alkotta csapatok, amelyek a "Legjobb gőzgombóckészítő" címért versenyeznek - mondta el Habjánecz Tibor polgármester az MTI-nek. Az érdeklődők megkóstolhatják a versenyzők étkeit is.

A fesztivált délután helyi fellépők mellett a Mohácsi Tamburazenekar, a himesházi Rezeda Tánccsoport, a vaskúti ír tánccsoport és Lagzi Lajcsi teszi színesebbé. A napot este az Unter-Rock közreműködésével bál zárja.

A gőzgombócról mint gasztronómiai különlegességről egy 32 oldalas, képekkel illusztrált receptfüzetet is kiadott nemrégiben az önkormányzat.

Forrás: MTI