Színekkel küzdjük le az őszi depressziót

Szakadó eső, korai sötétedés, és influenza. Ezek mind megnehezítik az évszakváltást, s nem egy ember megküzd a szezonális depresszióval, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen levetkőzhetjük rossz hangulatunkat.

Az őszi szellő már lepergette a fákról az első besárgult, szomorú faleveleket. A körülöttünk lévő táj egyre szürkébb, sajnos sok ember hajlamos a környezetével együtt beszürkülni. Nem hiába létezik olyan, hogy téli depresszió, mert a nyomasztó, hűvös időjárás teljesen leveszi a lábukról az erre érzékenyeket. A nyári ruhákkal együtt a jókedvet is bedobozoljuk, s elrakjuk, hogy egészen jövő nyárig ott porosodjanak a szekrény mélyében.

De miért kéne ennek így lennie? Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha mindenki boldogan tekintene a hűvösebb időre is, még a betegségek ellenére is? Egy kis optimizmus már is vidámabbá varázsolhat minket, s ebben könnyen segíthetnek nekünk a színes ruhadarabok, kiegészítők, de akár egy cserfes függöny is.

Beteggé tesz minket a rossz idő

Honnan tudjuk, hogy szezonális depressziótól szenvedünk?
Az nem sok jóval kecsegtet, ha csak az őszi hónapokban tör ránk a melankólia, s az év többi szakaszában nem jelentkezik. Ráadásul, ha a jó idővel, mondjuk a tavasszal elmúlnak a tünetek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy őszi depressziótól szenvedünk, bár ezt akkor tudjuk hitelesíteni, ha már legalább két éve hangulatfüggők lettünk az időjárás hatására.
Eleinte csak rossz a kedvünk, amit az időjárásra fogunk. Majd fáradékonyabbak is leszünk, és ingerlékenyebbek. Egyre nehezebben találjuk meg a közös hangot párunkkal, és családunkkal, és még a munkahelyen is egyre-másra érnek minket a különböző problémák. Amikor már attól is sírhatnékunk támad, hogy egy gémkapcsot nem találunk az asztalunkon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy depresszióban szenvedünk.

Ez egy igen komoly betegség, amivel megéri foglalkozni, mert az ember percek alatt tönkreteheti az egész életét a depressziós érzelmek hatása miatt. Elmarhatja barátait, kirúgathatja magát, s akár még párjával is összeveszhet. Az őszi, téli depresszió leginkább annak köszönhető, hogy az évszakváltozás negatív hatással van ránk. Vége van a jó időnek, a simogató napsugarak elmennek aludni, s még a nyaralások is véget értek. Nem elég, hogy hideg van, de még a buszon is mindenki beteg, a gyerek hisztizik, hogy nem akar iskolába menni. Ez mind elég indok arra, hogy az embernek a lelki egyensúlya is felboruljon, és a jókedve a falevelekkel együtt haljon meg.

Ne adjunk olyan olcsón magunkat!

Egy optimista, jó kedélyű embert nem terít le könnyen az őszi hangulatingadozás, mert képes az őszben is meglátni a szépet. A hűvösebb idővel vége van az elviselhetetlen kánikuláknak, s még a csinos őszi ruháinkat is leporolhatjuk, esetleg vásárolhatunk egy-két csinosabb darabot. Az újdonság mindig jó hatással van az emberre, ezért, ha magunk alatt vagyunk, akkor dobjuk fel valamivel a ruhatárunkat, ami lehet egy élénk színű cipő is.

Az emberek sokszor rátesznek még egy lapáttal a téli depresszióra, azaz: minél szürkébb az idő, annál szürkébb vagyok én is. Ez pedig nem igaz, hiszen még a hideg időben is kisüt a nap, még vannak levelek a fákon, s a kirakatok is nagyon csábítóak. Ha már a természet megvonja ilyenkor tőlünk az üdítő színeket, akkor kénytelenek leszünk mi a kezünkbe fogni a gyeplőt, s felvirágoztatni környezetünket.

Vigyük be a természetet a lakásunkba!

Az őszi divat leginkább azt diktálja, hogy a sötétebb színekbe varázsoljuk magunkat, és a lakásunkat is. Abban van igazság, hogy érdemes kihasználni a barna árnyalatait, és a föld színeket, de ennek ellenére próbáljunk meg igenis kreatívak lenni. Ha rosszul érint minket a hideg időjárás, akkor szerezzünk be színeket! Vegyünk egy színes harisnyát, vagy egy színes csizmát. Nem muszáj annak neon zöldnek lennie, de egy sötét lila már igazán megengedett. A lakásba is vehetnénk egy új terítőt, egy függönyt. Hallgassunk a takarítás közben vidám zenét, ami segít elterelni a szomorkás gondolatainkat.

Ha megtanulunk önmagunkra figyelni, akkor az őszi/téli depresszió is elkerülhet minket. Nem szabad hagyni, hogy a nyomott idő ránk is hatással legyen, sokkal jobban tesszük, ha fogunk egy vidám esernyőt, s így vágunk neki egy esős napnak!