Amikor összeülnek a dumagépek

Első konferenciájukat tartják a szóvivők Budapesten. A részvevők közt a rendszerváltás óta eltelt idő szinte minden kormányszóvivője, valamint a legismertebb intézmények szóvivői is megtalálhatók.

A szóvivői pálya kihívásai, kríziskommunikáció, szóvivő képzés és a határnyitás óta eltelt húsz esztendő. Ezekkel a fő témákkal foglalkozik a „Közép-Európa hangja” címet viselő szóvivői konferencia, amelyre október 15-én és 16-án kerül sor Budapesten a Magyar Szóvivők Egyesületének (MSZE) szervezésében.

Hanga Zoltán az MSZE elnökségi tagja (egyben a Budapesti Állat- és Növénykert szóvivője) a HírExtrának elmondta, a rendezvény szakmai programja részint hazai és külhoni szakemberek előadásaiból, részint kerekasztal beszélgetésekből épül majd fel.



Izgalmas kerekasztal-beszélgetések

Először Magyarországon
A Magyar főváros Brünn és Pozsony után ad helyszínt a „Közép-Európa hangja” elnevezésű szóvivői konferenciának. A főként szóvivők, kommunikációs, PR és marketing szakemberek számára meghirdetett szakmai eszmecserére október 15-én és 16-án kerül sor az egyik belvárosi szállodában.
Kiemelte az egykori és mai kormányszóvivők kerekasztalát. Itt jelen lesz Juhász Judit az Antall-kormány (1990-1993) egykori szóvivője és Budai Bernadett a jelenlegi kormányszóvivő. Egy másik izgalmas kerekasztal-beszélgetés lehet az energetikai szektor kommunikátoraié, akik ez év gázkrízisénél megtapasztalhatták a valódi válságkommunikációt. Az ő munkájuk Hanga Zoltán szerint a jövőben minden jel szerint egyre fontosabb lesz, hiszen az energiaipar egyre nagyon köz- és médiaérdeklődésre tart számot.

Tanulságos lehet a közintézményeket képviselő szóvivők társasága is. Itt a médiában legtöbbször megjelenő, ezáltal legismertebb szóvivők cserélnek majd eszmét. Hanga elmondása szerint ott lesz Bényi Mónika az ORFK, Tafferner Éva a BRFK, Borbély Zoltán a Legfőbb Ügyészség, Győrfi Pál a Mentőszolgálat, Szentes György a Katasztrófavédelem, Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Színes program

A konferencia másfél napos programja bőven tartogat érdekességeket. Csütörtök délelőtt a konferencia fővédnökének, Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének az előadásával kezdődik a szakmai program. Délután a kríziskommunikációé lesz a főszerep. Ezzel kapcsolatban Stuart Smith (Hill & Knowlton) és Szántó Péter (Noguchi Porter Novelli) tartanak előadást, majd a már említett energetikai szektor szóvivői fognak kerekasztal beszélgetésen részt venni.



A második, pénteki nap egyik fő témája az 1989-es határnyitás és az azóta eltelt húsz esztendő, a téma fő előadója pedig dr. Horváth István, Magyarország bécsi nagykövete lesz. A konferencia foglalkozik a szóvivők képzésével is. Ezzel a témával kapcsolatban Szeles Péter (BGF) és Németh Erzsébet (BKF) tartanak majd egy-egy előadást, a témához kapcsolódó kerekasztal beszélgetésen pedig az elmúlt években, illetve egy évtizede végzett kommunikációs szakemberek mondják el tapasztalataikat a kommunikációs képzés változásáról, fejlődéséről.

A tapasztalatok megosztása a cél

„Intézményenként, szakterületenként számtalan sajátossága van a szóvivőségnek, ami miatt a résztvevők számára is rendkívül hasznos lehet a rendezvény, sokat tudunk egymástól tanulni" - mondta el Hanga Zoltán.

A konferencia szervezői nemcsak szóvivők, kommunikációs, PR és marketing szakemberek, hanem újságírók, illetve főiskolai és egyetemi hallgatók részvételére is számítanak. A szakmai esemény részletes programja a Magyar Szóvivők Egyesülete weboldalán (www.szovivok.hu) érhető el.