Nincs más lehetőség, csak a támadás?

A pakisztáni nemzetnek "nincs más lehetősége", mint támadást intézni a lázadók erődítményei ellen a sok halottal járó pesavari öngyilkos merénylet után - jelentette ki Rehman Malik belügyminiszter.

Az északnyugati Pesavar egy zsúfolt piaca melletti úton robbant pokolgép pénteken, feltehetően egy gépkocsiban, amint elhaladt egy autóbusz mellett, legkevesebb 42 ember halálát és mintegy száznak a sebesülését okozva. A tartományi egészségügyi miniszter, Szajjíd Záhir Sah szerint a halottak száma tovább nőhet, mert tucatnyi sebesült válságos állapotban van.

A belügyminiszter Iszlámábádban újságíróknak elmondta, hogy a hadsereg "hamarosan" offenzívát indít abban a térségben (az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztánban), amelyet a pakisztáni tálibok támaszpontként használnak véres támadásaikhoz. A hadműveletre a kormány adott utasítást, és a biztonsági erők légi és tüzérségi csapásokkal, csapatok odaküldésével, a térség blokádjával már megkezdték az offenzíva előkészítését.

"Egy dolog világos, ezekkel a táliboknak nevezett bérgyilkosokkal keményebben kell bánni - mondta Malik. - Azt hiszem, a mai incidens felgyorsítja (az offenzíva előkészületeit). Úgy gondolom, nincs más lehetőségünk, mint végrehajtani egy offenzívát Dél-Vazirisztánban, mert minden ügy, minden incidens, bármi történik, minden út Dél-Vazirisztánba vezet, ezért lépnünk kell."

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy pontosan mikor indul a hadművelet.

Forrás: MTI