MSZP: Kósa minden ésszerűségen túllépett

Az MSZP szerint minden ésszerűség határán túllépett Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, amikor azt kifogásolja, hogy egy szocialista országgyűlési képviselő az új típusú influenzáról tájékoztatja az embereket.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek az ellenzéki politikus szerdai sajtótájékoztatójára reagálva elmondta: vannak olyan képviselők, akik kötelességüknek megfelelően tájékoztatják a lakosságot, és vannak olyan polgármesterek, akik bár kötelességük lenne a veszélyre felhívni a figyelmet, mégsem teszik ezt.

Mint mondta, ilyen Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, akinek januárban szmogriadót kellett volna elrendelnie a városban, ezt mégsem tette meg. Megjegyezte: az ombudsman meg is állapította, hogy a polgármester megszegte kötelességét.

Nyakó István szerint ha Kósa Lajos nem "egykori bűnözőket" nevez ki a város közszolgáltató cégeinek élére, ha nem fideszes kampányrendezvényt szervez Budapestre, ha nem a dolgukat végző országgyűlési képviselőket támadja, akkor foglalkozhatna azzal is, ami a dolga, a debreceniekkel.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, debreceni polgármester szerdán közölte: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ) el kell határolódnia attól a hivatalos ÁNTSZ-kiadványhoz nagyon hasonló szórólaptól, amelyben Oláh Lajos, az MSZP hajdú-bihari elnöke, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatja a lakosságot az új típusú influenzával kapcsolatos tudnivalókról.

A Fidesz alelnöke szerint a H1N1 vírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megelőzés a szakembereket is megosztja, s "életveszélyes, ha ilyen kényes szakmai kérdésbe a politika így ártja bele magát".
Forrás: MTI