Az MSZP valójában 65 éves

Az MSZP nem 20 éves, 1989-ben ugyanis csak nevet változtatott: a párt valójában 65 éves múltra tekint vissza - mondta szerdán Budapesten Ágh Péter, a Fidelitas és Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke.

A két fiatal politikus abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy szerdán kezdődik és december közepéig tart a 20 éves az MSZP elnevezésű rendezvénysorozat.
Rétvári Bence közölte: az MSZP azért tekint vissza 65 éves múltra, mert jogfolytonosság áll fent közte és az előtte működő Magyar Szocialista Munkáspárt, a Magyar Dolgozók Pártja és a Magyar Kommunista Párt között. Azóta gyűjtötték a vagyont, az embereket, a társadalmi és a gazdasági befolyást - fogalmazott.

"Amikor azt próbálják elhitetni, hogy a rendszerváltással egyidős ez a párt, akkor nagyon nagyot tévednek" - vélekedett az MSZP megalakulásáról Rétvári Bence.

Emlékeztetett: a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is körülbelül 60 évvel ezelőtt alakult, a két párt között azonban az a különbség, hogy a kereszténydemokraták történetében volt egy 40 éves pauza, amíg nem létezhettek legálisan.

Úgy vélekedett, hogy a fiatalok véleménye egyértelmű az MSZP-ről és a kormányzásáról, hiszen az ifjúság körében alacsony a támogatottsága a pártnak. Rétvári Bence szerint ennek az az oka, hogy a fiatalok dühöt és keserűséget éreznek ezzel a kormánnyal kapcsolatban.

Ágh Péter, a Fidesz ifjúsági társszervezetének, a Fidelitasnak az elnöke úgy fogalmazott, hogy a szocialisták sem a rendszerváltás előtti, sem a rendszerváltás utáni történetükre nem lehetnek büszkék, hiszen "sem a névváltoztatás előtt, sem a névváltoztatás után nem alkottak olyan maradandót, amellyel dicsekedni tudnának".

Tandíj, Zuschlag, megszorítások, végkielégítések, tömegoszlatások, kordon - sorolta Ágh Péter azokat a fogalmakat, amelyeket szerinte az MSZP adott az újkori magyar történelemnek.

A 20 éve nevet változtatott szocialista párt éppen a mai húszévesek jövőjét zálogosítja el leginkább, hiszen a benyújtott költségvetésnek hosszú távon a fiatalok lesznek a legnagyobb vesztesei - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy miért nem 1918-tól számolták az MSZP történetét, Rétvári Bence úgy válaszolt: teljes jogfolytonosság 1944-től van.

Forrás: MTI