Problémásan épül az Esztergomi Mesepark

Elkészültek már a látványtervek is, mégsem bízhatunk abban, hogy időben, vagy egyáltalán valaha is felépülhet a Mesepark Esztergomban. A Hírextra felkereste Fellegi Mátét, aki elmondta, hogy még mindig a támogatókban bíznak.

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ott állt Esztergom büszke városa… Akár így is kezdődhetne ez a történet, de még ne szaladjunk ennyire előre. Esztergom nagyot álmodott, bár nem az ő fejükből pattant ki a Mesepark ötlete. Az amerikai Disneylandekhez hasonló parkot szeretnének itthon is építeni, de ahelyett, hogy a nyugati rajzfilmek lelnének benne otthonra, inkább a magyar hősöket fogja összegyűjteni egy csokorba Esztergom.

Már évek óta hallani róla pletykákat, hogy hazánkban is épülne egy magyaros Disneyland, ahol nem Mickey egér és társai várnák a gyerekeket, hanem Süsü, és a hozzá hasonló magyar rajzfilm figurák. Most úgy tűnik, hogy tényleg megvalósul valami ebből a parkból. Először 1990-ben röppent fel a mesepark ötlete, majd 2003-ban ismét elővették a terveket. Mindkét esetben a pénz hiányában vetették el a magyar Disneyland ötletét.



Korábban más volt a helyszín
2005-ben még a Somogy megyei Csurgó közelében szerették volna felépíteni az élményparkot. A város polgármestere, Bihariné Asbóth Emőke is örömmel nyilatkozott a népmeseparkról. A terveik között szerepelt egy magyar népmesekönyvtár, egy mozi, és egy mesehősök figuráival díszített szálloda is. A helyi étteremben pedig a mesékből jól ismert ételeket szerettek volna felszolgálni. Hogy izgalmasabbá tegyék a parkot, terveztek bele népmesés játszótereket, és a Disneylandekből jól ismert figuráknak öltözött emberek kalauzolták volna a járókelőket.
Az esztergomi parkot most Csíkos Mihály, építész kezeire bízták, ő készítette el a látványterveket. Egy nagy problémával kell csak szembenézniük az alkotóknak, ez pedig az anyagiak, mert azt még nem lehet pontosan tudni, hogy honnan fogják előteremteni a kívánt összeget. Abban azért biztosak lehetünk, hogy milliárdos nagyságrendben gondolkoznak az Esztergomi Mesepark készítői.

Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás abban bízik, hogy találnak elég befektetőt, és támogatót ahhoz, hogy fel tudják építeni a Meseparkot. Maga az ötlet mindenképp látványos, az első videók már felkerültek Csíkos Mihály építész honlapjára is. Azokat elnézegetve, egy igazi mesebirodalomba csöppenhet bele az, aki ellátogat majd az Esztergomi Meseparkba. Már ha egyáltalán fel fog épülni, de ne legyünk ennyire borúlátóak.