Bajnai védelmet ígért a nyugdíjaosknak

Bajnai Gordon őszinteséget, felelősséget és partnerséget ajánlott a nyugdíjasok áldozataiért cserébe, és megígérte: azon lesz, hogy következetesen védje és érvényesítse az idősek hosszú távú érdekeit.

Hangsúlyozta, a kormány nem pusztán az idősek megértésére, hanem a tanácsaikra is számít, arra, hogy megosszák azt a tudást, erőt és túlélési tapasztalatot, miként kell ebben az országban újra és újra talpra állni.

Bajnai Gordon kiemelte: a nyugdíjrendszer biztonsága mindennél előrébb való. Mint mondta, a nyugdíjkorhatár emelése és a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt az ára annak, hogy a nyugdíjrendszer biztonságát hosszú távon megőrizzék, de ha az ország újra gyarapodik, abból a nyugdíjasok is részesülni fognak.

Úgy fogalmazott: a legnehezebb döntést kellett meghozniuk az ellehetetlenülés elkerülése érdekében, de ellentételezésként a kormány bevezette a nyugdíjprémiumot.
A miniszterelnök véleménye szerint a mindenkori kormány erkölcsi kötelessége a nyugdíjasok támogatása, és a nehéz gazdasági helyzetben sem "szív és ész nélkül kell megszorítani".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány jelentősen megemelte a méltányossági nyugdíjkassza összegét, megmaradtak a 65 évnél idősebbek utazási kedvezményei, és jövőre tovább folytatják a nyugdíjkorrekciót. Megjegyezte, hogy a parlament által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégia is az együttműködésre épít.
Forrás: MTI