Gyakran vezet rákhoz az elhízás

Százhuszonnégyezernél több európainál fejlődött ki rák túlsúly miatt tavaly, az egyre növekvő testzsírtartalom pedig további tízezreket veszélyeztet.

Egy tanulmányból, amelyet európai túlsúlyos emberek körében végeztek, az derült ki, hogy a kövérség miatt leginkább a közép-európai országokban, Csehországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában emelkedett az új rákos megbetegedések aránya. A leggyakoribb ráktípusok, melyek a fölös testzsírhoz köthetők, a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, valamint a vastag- és végbélrák.

Andrew Renehan, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője elmondta: lehetséges, hogy az elhízás okozza a rákos esetszám növekedésének legnagyobb hányadát a nőknél a következő évtizedben.

Renehan az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség adatait használta fel annak megbecslésére, hogy 2002-ben mintegy 70 ezer új rákos esetet okozott az emberek túlsúlya vagy elhízása harminc európai országban. Az adatokat 2008-ra kivetítve - a módosító tényezők figyelembevételével - azzal lehet számolni, hogy ekkor már 124 050 rákos megbetegedést idézett elő az elhízás.

A férfiaknál az új esetek 3,2 százalékát, a nőknél 8,6 százalékát okozhatta az emberek túlsúlya, ám országonként igen eltérő az arány. A probléma a közép-európai országokban a legnagyobb, Franciaországban és Dániában a legkisebb.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy minél gyorsabban érdemes olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az elhízás arányát az átlaglakosságnál, mert egyre több bizonyíték áll rendelkezésre negatív egészségügyi hatásairól.
Forrás: MTI