Kadhafi, a sátoros

Nincs szerencséje Moammer el-Kadhafinak: a líbiai vezető szeret saját sátrában lakni még külföldi útjain is, mostani amerikai látogatásán azonban sehogy sem sikerül helyet találni az óriási építménynek.

Kadhafi az ENSZ közgyűlésére érkezett New Yorkba, ahol szerdán szólal fel. A líbiai kormány eredeti terve az volt, hogy Kadhafi egyesült államokbeli tartózkodása idejére a sátrat a New York-i Central Parkban állítják fel. Az amerikaiak azonban ezt biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték.

Ezt követően esett Tripoli választása a New York közeli, 30 ezer lakosú Englewoodra, ahol a líbiai nagykövetség egy telket birtokol. Problémát jelentett azonban, hogy a településen olyan családok is élnek, amelyek hozzátartozói az 1988-as Lockerbie-merényletben vesztették életüket, s az érintettek nagy felháborodással fogadták, hogy Líbiában néhány hete nemzeti hősként fogadták a terrortámadás - skóciai börtönéből kiengedett - elkövetőjét. Így ezt a helyszínt is ejteni kellett.

A legfrissebb hírek szerint a líbiaiak végül a híres amerikai ingatlan-befektető, Donald Trump egyik birtokán kezdték el felverni a sátrat, a New Yorktól 48 kilométerre lévő Bedford közelében: ám amikor ezt a helyi hatóságok megtudták, szabálysértésekre, különböző engedélyek hiányára hivatkozva kedden utasítást adtak a munka leállítására. Az építésügyi hatóság felügyelője azonban csak nagy nehezen tudta megértetni magát: a sátor felállítói ugyanis nem tudtak angolul.
Forrás: MTI