Fidesz, MSZP, Jobbik - az új parlament?

Továbbra is jelentősen vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben, rajtuk kívül pedig csak a Jobbik kerülne be a parlamentbe, ha most lennének a választások.

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében szeptemberben 36 százalék, szemben a júliusi 39 százalékkal. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében a júliusihoz hasonlóan 11 százalék - közölték.

Legutóbbi felmérésük alapján a teljes lakosság 42 százaléka nem tudott vagy nem akart olyan pártot mondani, amelyre szavazna. A pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal vezet az MSZP előtt, míg júliusban 45 százalékpontnyi volt a különbség.

A biztos szavazó pártválasztók közül 65 százalék a Fideszt támogatja, csakúgy mint júliusban, míg az MSZP szavazótábora 18 százalékon áll, ez az arány júliusban 17 százalék volt. A Fidesz és az MSZP szavazóbázisa között továbbra is csaknem négyszeres különbség van az ellenzéki párt javára - összegezték.

Mint írták, szeptemberben a teljes népességen belül 6 százalék a Jobbik támogatottsága, s ez megegyezik a júliusi aránnyal. A biztos szavazó pártválasztók között viszont nőtt a párt támogatottsága: júliusban 9, ebben a hónapban pedig már 12 százalék volt a részesedésük.

Az SZDSZ támogatottsága júliusban és szeptemberben is egyszázalékos volt a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MDF megtartotta háromszázalékos szavazótáborát a biztos szavazó pártválasztók körében. A Fidesz és a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazói a legelkötelezettebbek, az MSZP és az MDF támogatói már kevésbé, míg az SZDSZ hívei a legbizonytalanabbak - állapították meg.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 45 százaléka venne részt biztosan.

Az adatfelvétel során 1000 felnőttet kérdeztek meg szeptember 4-e és 15-e között.
A Nézőpont Intézet augusztus 26-én közreadott - ezer ember telefonos megkérdezésével készített kutatásának eredménye szerint - száz megkérdezett közül a Fideszre 37-en, az MSZP-re 8-an, a Jobbikra 5-en szavaznának, az SZDSZ, az MDF és a Lehet Más a Politika (LMP) egy-egy százalékos támogatottsággal számolhat.

A Szonda Ipsos augusztus 13-án megjelent közvélemény-kutatása szerint augusztus elején a biztos pártválasztók körében 63 százalék volt a Fidesz, 18 százalék az MSZP és 12 százalék a Jobbik támogatottsága.
Forrás: MTI