Memória javítás és szépülés egyszerűen

Ha romlik a memóriánk, csökken a teljesítőképességünk, lassabb a reakcióidőnk akkor bizony bajban vagyunk, pedig ezt egyszerűen meg lehet oldani, és közben még szépülünk is!

Az alvás és főként a minőségi alvás nagyon fontos dolog, és ezt lassan mindenhol felismerik. Ezért is vezették be két évvel ezelőtt Amerikában az Alvás Világnapját, amit a nyári időszámításhoz igazítanak (idén március 20-án volt). Az esemény célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a minőségi alvás és az alvással kapcsolatos betegségek megelőzésének fontosságára.

Alvás és memória

Alvási szokások
Az Alvás világnapjával kapcsolatban a Naturhome. hu alváscentrum egy felmérést végzett 6631 fő részvételével a magyar alvási szokások feltérképezése céljával. Az eredmény döbbenetes lett. A válaszadók 70 százaléka ritkán, vagy sohasem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. Csupán az emberek 28 százaléka mondta, hogy többnyire pihenten ébred, és csupán 2 százalék állítja, hogy mindig eleget alszik.
forrás:drinfo.hu
Amerikai tudósok kiderítették, hogy az alvásnak köszönhetően a korábban kapott információk könnyebben és pontosabban rögzülnek bennünk. A kísérletet michigeni tudósok csoportja vezette le, aminek során tanulókat figyeltek meg.

A vizsgálatok első fázisában az alanyoknak átadtak egy szójegyzéket, amit meg kellett jegyezniük. Majd 12 óra elteltével megneveztek több, különböző kategóriát és a tanulóknak meg kellett állapítaniuk, hogy ezek közül melyek szerepeltek korábban a listán.

A fiatalok egyik csoportja reggel kapta meg a szavak listáját és este tesztelték őket, míg egy másik csoport lefekvés előtt tanulmányozta a szójegyzéket és reggel ellenőrizték őket.

A végeredményből kiderült, hogy a második csoport kiemelkedően jobban teljesített, sokkal kevesebbet hibáztak.

Mikor fekszünk le?
Munkanapokon a résztvevők 69 százaléka este 9-11 óra között fekszik le, 10% bújik ágyba 9 óra előtt, és 21 százalék tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6-7 óra között kezdődik legtöbbjüknek (46 százalék), 6 óra előtt ébred 35 százalék, és 19 százalék kel fel 7 óra után. Hétvégén, mintegy egyharmaduk fekszik este 11 óra után, s közel kétharmaduk kel egy órával később. A férfiak bár később fekszenek esténként, később is kelnek reggelente.
forrás:drinfo.hu
A kísérlet vezetőjének a szavaival élve az alvás nemcsak optimalizálja a memória működést, de ki is javítja hibákat is.

Sokan az éjszakai dorbézolást másnap egy kis délutáni szunyókálással próbálják kompenzálni. Kutatások szerint a legfeljebb egy órás pihenés délutánonként valóban éberebbé és kipihentebbé tesz, de egyátalán nem helyettesíti az éjszakai alvást.

Arra pedig érdemes figyelni, hogy a délutáni szieszta ne legyen egy óránál hosszabb, mert utána már nehezebb lesz felébredni és éjszaka sem tudunk normálisan elaludni. Egy másik tanulmány szerint a kialvatlan napokon a vércukorszint még a délutáni szunyókálás ellenére sem áll vissza a normális, kipihent szintre.

Minőségi alvás receptje

Meddig tart az elalvás?
A felmérés szerint az elalváshoz szükséges idő hossza a kor előrehaladtával emelkedik. Míg a 30-as éveikben járók 7.1%-a alszik el 30 percnél hosszabb idő alatt, addig ez az érték az 50-eseknél duplája (13.4%), 60 év felett pedig már 17.5%. Általánosságban elmondható, hogy a választ adók mintegy 9.7%-ánál problémás az elvalvás
forrás:drinfo.hu
Nagyon fontos a rendszeresség, tehát mindennap érdemes ugyanabban az időben feküdni és kellni, hogy a szervezet megszokja azt, hogy mennyi ideje van regenerálódni. Azt is régóta tudjuk, hogy a mozgás jót tesz az alvás minőségének is. De az edzést mindenképp 5-6 órával lefekvés előtt végezzük, különben az szervezetnek nem lesz ideje „leállni”, túlpörgött állapotban pedig nem lehet jól aludni. Mielőtt lefekszünk aludni szorítsunk egy kis időt relaxálásra: ez lehet olvasás, zenehallgatás, vagy bármilyen szabadidőstevékenység, amit szeretük. De kellemesen ellazít alvás előtt egy jó forró fürdő is, plussz forró víz után a testhõmérséklet csökkenés miatt álmosabbnak érezzük magunkat.

Természetesen este érdemes kerülni a koffeint és a nikotint. Tehát a kólák, a csokik, teák, kávék kerülendők, hiszen egyes termékek hatása akár 8 óráig is eltarthat. Természetesen alkohol fogyasztása sem ildomos, mivel mély alvás, és a gyors szemmozgás szakaszától foszt meg, éber álomban tartva bennünket. Ilyenkor elõfordulhat, hogy az éjszaka közepén felébredünk, amikor az alkohol hatása már megszűnt.