Lehetetlenre vállalkozik a visszavarrt karú magyar sportoló?

Nem elég neki a ketrecharc, a világ legdurvább triatlonversenyén, a hawaii Ironman küzdelmeibe is bele akar kóstolni Varga Norman, a visszavarrott karú fiatal sportoló. A HírExtra megkereste a fanatikus férfit.

Öt éve, 2004 újévének hajnalán belökték egy villamos alá, ami levágta a karját, az orvosok visszavarrták, három hét múlva pedig már visszatért a szorítóba – a csodaszámba menő felépülése egy csapásra ismertté tette Varga Normant. A fiatal ökölvívó tehetség a balesete után teljesen felépült, elkezdett edzeni és az egyik legdurvább küzdősportban, a ketrecharcban tért vissza – sikerekkel. Sokszor azonban még az ellenfelek sem tudták róla, hogy visszavarrott karral küzdött...

Visszavarrt karral a világ legnehezebb versenyén

Most azonban már ennél is többet akar: a huszonkét éves sportember elhatározta, hogy három év alatt felkészül a világ legbrutálisabb triatlonversenyére, a hawaii Ironmanre.

„A ketrecharcos szereplésemet mindig mindenki nagy szenzációnak tartotta, de én úgy éreztem, hogy az utóbbi időben kezdett ellaposodni. Ki akartam találni valami újdonságot, amivel megint elő tudok rukkolni” – mesélt a HírExtrának motivációjáról Norman. Terveit nemrég tettek is követték: lement az egyik csepeli öttusa klubba, s edzőket keresett magának.



Norman először egy éves felkészüléssel szerette volna végigcsinálni az embertelen kalandot, új edzői tanácsára azonban végül kitolta ezt az időszakot három évre. Évente körülbelül negyven-ötven versenyt tervez – maratoniktól kezdve triatlonversenyekig, és a ketrecharctól sem szakad el teljesen: néhány mérkőzést még elvállal az idén, hogy aztán kizárólag a triatlonra koncentrálhasson.

„Akik igazán ismernek, nem kételkednek abban, hogy visszavarrt karral is végig tudom csinálni. Néhányan persze csak legyintenek, és esélytelennek tartanak – ők még nem ismerik a fanatizmusomat” – árulta el portálunknak Norman.

Meg akarták ölni, persze, hogy fanatikus lett

Volt például olyan eset, amikor Normannak el kellett magyaráznia a meghökkent orvosoknak a ring szélén, hogy valóban visszavarrt bal karral űzi a sportot – a dokiknak persze leesett az álluk és nem akarták elhinni a történetét.

„Ez a fanatizmus valószínűleg a pszichés sokk miatt alakult ki nálam. Az, hogy meg akartak ölni, beindított nálam egy olyan védekező mechanizmust, ami most már életem végéig elkísér” – magyarázta eltökéltségének valószínűsíthető okait a huszonkét éves sportoló.



Norman egyébként rengeteg segítséget kap, ráadásul nem is akárkiktől. Felajánlotta például a segítségét a profi triatlonos Kropkó Péter és az úszólegenda Zubor Attila is. Normannak külön kerékpáros, futó és úszó edzője is van – ráadásul mindenki ingyen vállalta a felkészítését.

De nem csak szakmai, hanem anyagi segítséggel is számolhat a visszavarrott karú srác: egyelőre magánszemélyek támogatják, de több cég is érdeklődik iránta – körülbelül húsz millió forintra lesz szüksége a felkészülése során.

Ez a pénz úgy látszik, hogy össze is tud jönni, így nem lesz akadálya annak, hogy Norman véghezvigye nem mindennapi tervét: „Ez az egész nem csak rólam szól, szeretnék útmutatást mutatni az enyémhez hasonló sorsú embereknek. Egyfajta küldetésnek fogom fel, meg akarom mutatni, hogy valóban nem létezik lehetetlen”.

Ha valakinek, hát neki elhihetjük.