Az EMFESZ tartja egyensúlyban a magyar gázkereskedelmi piacot

Az EMFESZ tartja egyensúlyban a magyar földgáz-kereskedelmi piacot azzal, hogy bár a RoszUkrEnergo (RUE) nevű orosz-ukrán céggel 2015-igy érvényes gázszállítási szerződése van, jelenleg mégsem a RUE-tól kapja a gázt, hanem a belföldi piacon vásárolja meg - mondta Góczi István, az EMFESZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Az ügyvezető igazgató magyarázatként hozzáfűzte: jelenleg kínálat van a piacon a válság miatt csökkenő felhasználás miatt. Azok a kereskedők pedig, akiknek a szerződése "take-or-pay" típusú - azaz akkor is fizetniük kell az eladónak, ha nincs szükségük a gázra - most jól járnak azzal, hogy az EMFESZ évi közel 3 milliárd köbméteres igényét kielégíthetik. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy mindent a fogyasztó fizet meg, így a take-or-pay költségét is.

A kínálati piacon a jelentős mennyiségű többlet földgáz azt is jelenti - mondta Góczi István -, hogy az EMFESZ beszerzési lehetőségei egyáltalán nem romlottak, és tartani tudják azt a 8 százalékos lakossági árkedvezményt, amit még 2007-ben vezettek be. Korábban a közüzemi árhoz képest határozták meg a kedvezmény mértékét, 2009 július elejétől - a teljes piacnyitás időpontjától - a kisfogyasztókat kötelezően ellátó egyetemes szolgáltatói árhoz viszonyítottan alacsonyabb az EMFESZ által szállított gáz ára.

A társaság célja a lakossági piacon a 20 százalékos részesedés elérése. Jelenleg mintegy százezer lakossági ügyfele van az EMFESZ-nek. A gázkereskedő tavaly indította el kis- és középvállalati, valamint az önkormányzati és intézményi gázszolgáltatását, és az egész piacot tekintve célja a 20-25 százalékos piaci rész elérése.

A 2015-ig szóló gázszállítási szerződés alapján akkor várható ismét szállítás, ha a RUE tulajdonosai - az orosz Gazprom és Dimitrij Firtas ukrán üzletember - közötti vitát lezárják. A tárgyalások folynak - mondta Góczi István.

Az EMFESZ tulajdonlásával kapcsolatos vitákról pedig az ügyvezető igazgató mindössze annyit mondott: "az EMFESZ ezekben nem vesz részt, és nem is kíván részt venni". Annyit hozzáfűzött, hogy a korábbi tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings 30 százalékos dollár alapú kamat vállalását akarta "rákényszeríteni" a menedzsmentre a RUE felé fennálló tartozás után.

Az EMFESZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarország orosz földgázzal való ellátása teljes mértékben biztosított, akárki is a közvetítő kereskedő. Kifejtette: "Ezért Magyarországon globális gázellátási probléma nincs és nem lesz".

Szakértők úgy vélekednek, hogy az orosz eredetű gáz az eladó Gazprommal egyeztetve érkezik a magyar piacra.

Góczi István megjegyezte, hogy "harc folyik a piacért", olyan nagy a túlkínálat, hogy az ausztriai Baumgarten felől 30 százalékban már észak-európai földgáz is érkezik a magyar piacra. Az északi határon a gáz nyári spot ára 1.000 köbméterenként 170 dollár körül volt - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

A válság miatt azonban a gázkereskedők is nehezebb helyzetbe kerültek. Az EMFESZ-nek is több fogyasztója tartozik, például a Piszke Papír és a Salgótarjáni Öblösüveggyár régóta nem tud fizetni. Összességében a társaság kintlévőségei elérik az árbevétel 10-12 százalékát. Ennek ellenére az EMFESZ gazdálkodása szilárd, a társaságnak semmilyen likviditási problémája nincs.

Az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló mennyiségű földgázt értékesít az EMFESZ, és idei árbevétele is a múlt évihez hasonlóan, várhatóan 230 milliárd forint körül alakul. Tavaly ugyan meghaladta a hét milliárd forintot az adózott nyereség, az idén azonban nullszaldó körüli gazdálkodással és ezzel együtt is kiegyensúlyozott, stabil üzletmenettel számol az EMFESZ.