Bajnai-kormány, te egyetlen

Húsz év óta a Bajnai-kormány az egyetlen kormány, amely egy törvény hatálya alá tartozó, a hiteleseket védő banki magatartáskódexet fogadott el a Bankszövetséggel közösen.

A magatartáskódex következetes betartásáért a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a felelős, komoly és hatásos jogkörrel ellátva - hangsúlyozta közleményében Tóbiás József.
Mint írta, a kódex nem az egyetlen védelmi eszköze a hiteleseknek, a kormány az őszi ülésszak alatt további törvénytervezetek elfogadását kéri az Országgyűléstől, amelyek teljes körűen biztosítják a hitelesek védelmét.

Közleménye szerint "ma, Magyarországon, elsősorban a Fidesz jelenti az ország kockázati felár jelentős hányadát. Felelőtlen magatartásával nem kezelni, hanem mélyíteni kívánja a világgazdaságban zajló válság magyarországi hatását".

Szerinte a Fidesz "nem a megoldást, nem az együttműködés lehetőségeit keresi, hanem öncélúan, csak a hitelfelvevők szavazatait akarja besöpörni".

Bajnai Gordon miniszterelnök a magatartáskódex szerdai aláírását követően jelentette be, hogy az december 1-jén lép hatályba és a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet az ügyfeleknek.

Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője erre reagálva közölte: a banki etikai kódex nem törvény, aláíróit nem kötelezi semmire, nem segít azoknak, akiknek már árverezik a lakását. A politikus szerint egy komoly felelősségteljes kormány hozzányúlna azokhoz a törvényekhez, amelyek a bankok, hitelintézetek működését szabályozzák.

Forrás: MTI