Nem sietik el az állami cégek a vezetői pénzek publikálását

Nem sietik el az állami tulajdonú cégek a vezetői jövedelmek közzétételét, délelőtt még csak az erre kötelezett cégek töredéke tett eleget kötelezettségnek, amelynek határideje ma jár le.

Az elsők között publikálták az adatokat a pénzügyi szektorhoz tartozó egyes cégek, amelyek minden bizonnyal a fizetések nagyságában is az élen járnak. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a sort a vezérigazgató vezeti, bruttó alapbére kerekítve 3,66 millió forint, a helyettesei pedig havi bruttó 2,0-3,5 millió forint alapbért kapnak. A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának havi bruttó alapbére 1,94 millió forint, ami nettó 887.950 forint havonta.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) a vezérigazgatónak és helyetteseinek a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium feladatok teljesítése esetén. Az ügyvezető igazgatók havi bruttó alapbére 1,3-3,0 millió forint, a prémium az alapbér 50-80 százaléka lehet. Az igazgatók bruttó alapbére 800 ezer és kétmillió forint között van, a prémiumként pedig ennek 40-50 százalékát kaphatják meg. Az osztályvezetők havi bruttó alapbére 500 és 1,2 millió forint között, a csoport- és deskvezetőké pedig 400-900 ezer forint között lehet, de ezekben a beosztásokban adható jutalom is, míg a fent említettekben nem.

A Diákhitel Központ Zrt.-nél az éves prémium maximális mértéke az alapbér 75 százaléka. A vezérigazgató egyéb juttatásként havi 12.000 forint meleg étkezési hozzájárulást kap és a bruttó bér 10 százaléka, de az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás nem lehet több, mint a mininálbér. A vezérigazgató felmondási ideje 8 hónap. A vezérigazgató-helyettesek bruttó alapbére 1,288 millió forint, a nettó 606.945 forint. Ők az alapbér 65 százalékát kaphatják meg prémiumként. A kafetéria összege mindegyik beosztásban évi 270.000 forint. A választott tisztségviselők havi tiszteletdíja bruttó 70-90 ezer forint, és más juttatásban nem részesülnek.
Forrás: MTI