Barroso teljes vállszélességű támogatást kér

Széles körű támogatást kért az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso az Európai Parlamenttől az újabb ötéves megbízatásáról tartandó voksoláson.

A szerdai szavazást megelőző napon, a strasbourgi plenáris ülésen tartott programbeszédében Barroso kiemelte, a jelentős többség megkönnyítheti az uniós intézmények tevékenységét a nemzetközi gazdasági válság leküzdésében és a szociális következmények elhárításában. Barroso - akinek kinevezését az EP a várakozások szerint bizonyosan jóváhagyja - bejelentette, hogy a következő testületben új biztosi posztokat tervez létrehozni, és ezek egyike külön foglalkozik majd az alapvető emberi és szabadságjogokkal.

Terveit részletezve Barroso elmondta, hogy a nemzetközi gazdasági válság tapasztalataiból tanulva szorosabb együttműködést igyekszik majd elérni a tagországok között újabb krízisek elkerülése érdekében. Jelezte: fel fog lépni a bizottság a szociális dömping, vagyis azon jelenség ellen, hogy a munkahelyeket és a munkaerőt olyan országokba vagy területekre telepítsék át, ahol kisebbek a költségek.

Ígéretet tett Barroso az uniós költségvetés szerkezetének átvizsgálásáról tervezett munka segítésére, a klímavédelem támogatására, valamint a bevándorlás-politikai együttműködés javítására is. Az utóbb említett két feladattal szintén új biztos foglalkozik majd a jövendő bizottságban.

A jelenlegi Barroso-bizottság megbízatása október végén jár le. A tagállamok kormányai már döntöttek arról, hogy a portugál politikust nevezik ki a következő testület élére is. Ha ehhez Barroso most elnyeri az EP támogatását is, megkezdődhet az új bizottság összeállítása. A testület tagjait a tagországok mindenkori kormányai delegálják, de köztük a posztokat a bizottság elnöke osztja el.

A Barroso-beszéd utáni felszólalásokból kiderült, hogy a parlament továbbra sem egységes az új elnök támogatásában. Míg ahhoz nem férhet kétség, hogy Barroso elnyeri a szükséges egyszerű többséget a voksoláson, csak az utolsó pillanatokban dőlhet el, mennyire széles támogatást kap.

Forrás: MTI