Irán volt a fő téma

Az Irán elleni szankciók szigorítása is szóba kerülhet az Európai Unió (EU) külügyminisztereinek hétfőn kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásán.

Az iráni nukleáris program miatt aggódó EU egyes diplomatái úgy ítélik meg a nemzetközi közösség korábbi követeléseire minap adott teheráni választ, hogy az az általánosságok szintjén mozog, megkerüli a nukleáris programmal kapcsolatos érdemi kérdéseket, és csak az időhúzást szolgálja. Arról a négy és fél oldalas dokumentumról van szó, amelyet Irán néhány nappal ezelőtt adott át az ENSZ BT állandó tagjainak (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németországnak.

Vannak azonban olyan vélemények is, hogy az iráni válaszban nem tesznek ugyan kimondottan említést a tárgyalásokról, de nem is zárják ki azokat.

Az iráni téma a külügyminiszterek hétfő esti munkavacsoráján szerepel. Előzőleg a miniszterek - köztük Balázs Péter, a magyar diplomácia vezetője - áttekintik az október 29-30-ai EU-csúcs napirendjét, amelynek két fő témája az intézményi kérdéskör és a decemberi koppenhágai klímakonferenciára történő felkészülés. Az EU-csúcsot már a megismételt ír népszavazás eredményének ismeretében rendezik meg.
Forrás: MTI