Akik a válságban is többet keresnek

Az országos átlag háromszorosát meghaladó fizetésemelést kaptak tavaly a legnagyobb brit tőzsdei vállalatok csúcsvezetői az évtizedek óta nem tapasztalt súlyosságú pénzügyi válság és a részvénypiaci mélységi rekordok ellenére.

A The Guardian, a legnagyobb brit baloldali napilap minden évben összesítést közöl a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó árfolyammutatójában, a FTSE-100-ban szereplő vállalatok igazgatóinak fizetéseiről. A tízes mezőnyt Bart Becht, a Reckitt Benckiser háztartás-vegyipari vállalatcsoport első embere vezeti, aki tavaly 36,8 millió fontot (11,5 milliárd forintot) vihetett haza. A felső tíz sereghajtója, Sir Terry Leahy, a Tesco kiskereskedelmi hálózat vezetője is több mint 9 millió fontot keresett.

A FTSE-100-as felső negyedének - vagyis a huszonöt legjobban kereső vállalatigazgatónak - a fizetése középértéken számolva egyenként meghaladta a 10 millió fontot, ami a 485-szöröse volt a brit alkalmazotti fizetések országosan jellemző középértékének.

Mindeközben az LSE irányadó árfolyammutatója - amelyet a vezetői javadalmazási felmérésbe bevont cégek alkotnak - negyedszázados történetének legrosszabb naptári esztendejét zárta tavaly. Az 1984. január 3-án, ezer pontos bázisszinten indult FTSE-100-as 2008-at 4434,17 ponton fejezte be, 31,5 százalékkal alacsonyabban a tavaly év eleji nyitó szintnél.

Nagy-Britannia az idei naptári év egészét várhatóan recesszióban tölti; a kormány 3,5 százalékos, a londoni City 4 százaléknál nagyobb visszaesést jósol 2009-re.
Forrás: MTI