Jogokat a foglyoknak

Az amerikai kormány arra készül, hogy feljogosítja az Afganisztánban amerikai katonai őrizetben lévő több száz terroristagyanús foglyot arra, hogy kifogást emeljen fogva tartása ellen - jelentették vasárnap amerikai lapok.

Az erre vonatkozó új irányelvek először tennék lehetővé, hogy a bagrami légitámaszpont mellett, amerikai irányítással működő börtön 600 foglya tanúkat idéztessen be, illetve bizonyítékokat terjesszen elő ártatlansága alátámasztására - közölte a The Washington Post és a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadásában.

Barack Obama elnök kormánya jelenleg felülvizsgálja az előző amerikai kormányzat ezzel kapcsolatos politikáját, meghatározva, hogy mely területeken szeretne változtatásokat.

A tervezett új irányelveket július közepén már beterjesztették a törvényhozásnak, s várhatóan rövidesen nyilvánosságra hozzák az új szabályokat.

Ezek értelmében az őrizetesek a hadsereg által kijelölt képviselőik útján gyűjthetnének bizonyítékokat, illetve idéztethetnének be tanúkat ártatlanságuk alátámasztására. Az eljárás nagyon hasonlítana ahhoz, amelyet a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntáborban - szintén terrorizmus gyanújával - őrzött rabok esetében alkalmaznak az amerikai hatóságok.
Forrás: MTI