Tartanak az EU új javaslataitól

Beleszólási lehetőségük csökkenésétől tartanak az Európai Unió kisebb tagországai az új uniós pénzügyi felügyeleti rendszer működését illetően.

Az Európai Bizottság két hét múlva terjeszti be jogszabály-javaslatait a témában a reformok kidolgozására még tavaly létrehozott szakértői csoport ajánlásai, illetve a tagországok vezetőinek nyári iránymutatásai alapján. A bizottság egyebek között új illetékességi körű felügyeleti hatóságok létrehozását javasolja majd a banki, biztosítói és értékpapír-ágazatban, valamint egy pénzügyi kockázatelemző testület felállítását.

A lap értesülései szerint a brüsszeli testület azt szeretné, ha az új hatóságoknál a döntések jelentős része a tagországok nagyságát is figyelembe vevő, úgynevezett minőségi többségű szavazással születne.

A kisebb EU-tagállamok viszont azért kardoskodnak, hogy minden országnak egyetlen voksa legyen, mint ahogyan az szokásos a jelenleg működő uniós ügynökségeknél.

Egy luxemburgi bankszakértő rámutatott: különösen azon országok esetében lenne fontos a megfelelő arányú képviselet a döntésekben, amelyek az uniós rendben kis szavazati aránnyal rendelkeznek, de fontos pénzügyi központnak számítanak.
Forrás: MTI