Rekord a hagymapucoló versenyen

Huszonhárom perc alatt pucolt meg negyedmázsa hagymát a csütörtökön Makón rendezett hagymapucoló-verseny leggyorsabb résztvevője.

Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek.Az indulók feladata, hogy a 25 kiló vöröshagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják.

Az idei megmérettetésen a legjobbak 14-15 százalékos veszteséggel szabadították meg héjától a hagymát, azaz a negyedmázsa alapanyagból több mint 21 kiló megpucolt hagyma lett.

A versenyzők szerint a könnyfacsaró zöldség gyors megtisztításához a legfontosabb a kézügyesség, az éles kés és egy kemény fadarab, amellyel folyamatosan élezni lehet a pengét.

A résztvevők elmondták, hogy hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, a titok azonban az, hogy nem szabad a szemet dörzsölni, és így előbb-utóbb elmúlik a könnyezés.

A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett.

A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál két-három héttel korábban érik.
Forrás: MTI