Félezer bográcsban rotyog majd a gulyás

egalább félezer bográcsra és közel félszázezer látogatóra számítanak a Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői a pénteken kezdődő idei népünnepélyen és gasztronómiai seregszemlén.

Királyházi Andor, az egyik főszervező szerint ötszáznál több bográcsban rotyog majd hamisítatlan magyar gulyás szombaton a szolnoki Tiszaligetben, ha az időjárás is kedvező lesz. A házigazdák reményei alapján legalább negyvenezer vendéget vonz majd a nagyszabású főzőverseny és a megyeszékhely több pontján hozzá kapcsoló kísérőprogramok.

Az 1999 óta évről-évre megrendezett találkozó célja a tájjellegű magyar konyha népszerűsítése és hagyományainak ápolása, idén például a Matyóföldé, de bemutatkozik a dél-csehországi régió is.

A fesztivál motoros felvonulással veszi kezdetét pénteken, majd a Damjanich János Múzeum ad otthont a Szolnoki Gazdasági Napokhoz is kapcsolódó Gulyáskonferenciának.

Szombaton kiderül, milyen is a valódi huszárkonyha, hogyan forgatják a fakanalat a lengyel kisebbség képviselői és a motorosok, ki lesz az ország „gulyáskirálya”. Emellett a legfinomabb étkek készítői között számos egyéb díjat és elismerést is kiosztanak szombaton délután négy órakor a tiszaligeti nagyszínpadon.

Vasárnap a legizgalmasabb eseménynek a fesztivál nagybográcsában készülő, mintegy kétezer adag gulyás megfőzése és elfogyasztása ígérkezik.

A kísérőrendezvények gerincét világ-, nép-, könnyű- és komolyzenei produkciók alkotják.
Forrás: MTI