Évadnyitó a Magyar Színházban

Az igazgatói pályázat kiírásának csúszása miatt eddigi vezetőjével, Iglódi Istvánnal kezdi meg az évadot a budapesti Magyar Színház.

Bartos Zsóka elmondása szerint Iglódi István a színház hétfői társulati ülésén jelentette be: az új vezető kinevezéséig folytatja munkáját.

Mint a Magyar Színház honlapján (www.magyarszinhaz.hu) olvasható, Téri Tibor ügyvezető a társulati ülésen elmondta: az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a pályázati anyag szövege elkészült, és most került az Előadó-művészeti Tanács, illetve Hiller István tárcavezető elé. "Jóváhagyása körülbelül fél évig tarthat, azaz legkorábban tavaszra fejeződhet be" - tette hozzá.

Iglódi István a honlapon úgy fogalmazott, hogy mivel az információk és a minisztérium felkérése is több lépcsőben érkezett, nagy ívű elképzelései nem lehettek, így az is jobban érthető, miért csak szeptember végére készülhet el az új szezon teljes műsorterve.

Bartos Zsóka elmondta, hogy a Magyar Színház öt nagyszínpadi bemutatót tervez a 2009/2010-es évadra. Ezek közül Rostand Cyrano de Bergerac című romantikus játékát biztosan műsorra tűzik novemberben Őze Áron rendezésében. A másik négy darab sorsa bizonytalan, de a színház terveiben szerepel Jaroslav Hasek-Spiró György Svejk című komédiája, Molnár Ferenc színműve, a Liliom, Dés László-Nemes István-Koltai Róbert-Nógrádi Gábor Sose halunk meg című zenés játéka, valamint Henrik Ibsen-Arthur Miller A nép ellensége című drámája is.

A Sinkovits Imre Színpadon is lesznek bemutatók, ezek előkészítése folyamatban van - fűzte hozzá Bartos Zsóka.

A évadnyitó ülésen bemutatkozott a társulat új tagjaként Szűcs Kinga színművész, valamint átadták a teátrum díjait is. A teátrum 2003-ban alapított elismerését, a Főnix-díjat a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján Béres Ilona, Gémes Antos, Ruttkay Laura, Sipos Imre színművész, Pinczés István rendező és Kárpáti Enikő jelmeztervező vehette át.

A debreceni Kortárs Galéria tulajdonosa, Koncz Sándor által alapított Szendrő József-díjban idén Csernus Mariann és ifj. Jászai László részesült, az Agárdy Gábor-emlékláncot Ruttkay Laura kapta, míg az Ivánka Csaba-díjjal egy pályatársakból álló kuratórium Őze Áron munkásságát ismerte el.
Forrás: MTI