Se gyógyszer, se kalapács - de lemondás sincs!

Távoznia kell-e a közéletből annak a politikusnak, aki alaptalanul vádol meg embereket embertelen cselekedetekkel? A HírExtra információi szerint nem...


Vénasszonyos polgármesteri pletykálkodás?

Szepessy Zsolt a romákról (2009. március 3.)
„Az emberekben óriási feszültséget generál, hogy a cigány lakosság - ki kell végre mondani - népszaporulata olyan mértékű, hogy vidéken már szinte mindenütt több cigánygyermek születik, mint magyar. Nálunk az első osztályban két magyar gyermek tanul. Jövőre Kossuth Lajos szülőfalujában viszont nem lesz az első osztályban magyar tanuló, csak cigány. Az iskolánkban a gyerekek hatvan százaléka cigány, az óvodában ez a szám még magasabb. Míg mi fogyunk, a cigányság szaporodik... Ez az ország az én őseim országa, ezt az országot megörököltem a dédapámtól, és az a feladatom, hogy továbbörökítsem az unokámnak, de félek tőle, hogy hasonló népességi mutatók mellett nem tudom megtenni. Borzasztó belegondolni, hogy több ezer éves kultúrával és tudással rendelkező nemzet azért fog megszűnni vagy háttérbe szorulni a saját országában, mert van egy olyan kisebbség, amelyet olyan helyzetbe hoztunk, hogy a szaporodásával túltegyen rajtunk.”
Forrás: szentkoronaradio.com
Hozzátette ugyanakkor, hogy még egy nyugodtabb helyzetben sem tartja célravezetőnek „vénasszonyos pletykálkodással” múlatni az időt. Molnár Zoltán erősen megkérdőjelezi az állítólagos polgármesteri utánajárást, arról nem is beszélve – mondta –, hogy haMolnár Oszkár valóban hiteles információkkal rendelkezik a roma nők állítólagos tetteit illetően, közszereplőként kötelessége lett volna a hatóságokhoz fordulni.

Mint mondta, fogalma sincs, hogy a polgármester kitől hallott a gyermekükben szándékosan kárt tevő asszonyokról, egyet azonban biztosan tud: ilyesmit sohasem terjesztene. „Nem vagyok naiv, sok mindent láttam már, s félek, még fogok is, ennek ellenére el sem tudok képzelni ilyesmit” –mondta.

A szocialista politikustól megtudtuk, a helyi ellenzék egyelőre nem kíván lépéseket tenni a polgármester ellen. Az edelényi szocialisták szerint csak mártírt csinálnának Molnár Oszkárból, ha fellépnének ellene. „Veszélye lenne annak, ha hőst kreálnánk belőle” – mondta. Mint az ellenzéki képviselő utalt rá, vonult már Edelényben a Magyar Gárda, illetve beszélt már a polgármester a város főterén a Jobbik gyűlésén, mint vezérszónok. „Ami összetartozik, az összenő” – idézte Orbán Viktort Molnár Zoltán.

Ilyet egy politikus egyszer csinálhat

A jelek szerint tehát politikai akarat nem mutatkozik az Edelényi városvezető menesztésére. Kérdés, magánjogi úton tehet-e bárki bármilyen lépést. Hiszen az esetben, ha Molnár Oszkár nem tudja bizonyítani állításai valóságtartalmát, felmerülhet akár a rágalmazás bűntettének fennállása is.

Dr. Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) jogász végzettségű szóvivője szerint a rágalmazás valamely konkrét személyről való valótlan tényállítást takar. Amennyiben a polgármester konkrét személyt nem említett, az említett nyilatkozat kívül esik a rágalmazás büntetőjogi megítélésén.

Azonban amennyiben a nyilatkozó (legyen az Molnár Oszkár vagy bárki más) egy konkrét cselekményt állít valótlanul, továbbá nagyon jól behatárolható az a kör, amelyre ezt vonatkoztatja, akkor akár a rágalmazás bűncselekményi kategóriája is felvetődhet. Kérdésünkre válaszolva ugyanakkor kijelenti, feljelentést ez esetben is csupán a sértettek tehetnek.

Schiffer az ügy politikai vetületéről szólva elmondta, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy egy közhivatalt betöltő személy származása miatt bélyegezzen meg embereket. Szerinte egy magas pozíciót betöltő közszereplő nagyjából egyszer engedhet meg magának egy ilyen kijelentést. Utána pedig távoznia kell.

Se gyógyszer, se kalapács


Molnár Oszkárnak azonban nem áll szándékában venni a kalapját. Annak ellenére sem, hogy hivatali szobájából is tisztán hallhatta, amint hétfő reggel legalább 400-500 roma követelte a távozását az edelényi városháza elé vonulva.

„Nincs gyógyszerünk, sem kalapácsunk!”, „Méltóságot mindenkinek!”, „Az anyaság szent!” – és hasonló feliratok voltak láthatók a borsodi település főterén. A szónokok minden megnyilvánulását tapssal köszöntötték, és hangosan, folyamatosan skandálták: „mondjon le, mondjon le, nem tűrjük, nem tűrjük!” – jelentette az MTI tudósítója.

Molnár Oszkár pedig azt jelentette, hogy bíróságon bizonyítja mindazt, amit állított, mert szerinte az, amiről beszélt, „országos jelentőségű dolog”, nem borsodi specifikum. „Nem mondok le” – zárta rövidre mondandóját.

S a jelek szerint teheti.