Kéz a kézben a tüdőnk egészségéért

A Magyar Rákellenes Liga egy egészségnap keretében kívánta felhívni az emberek figyelmét a tüdőrák veszélyeire, ezért ingyenes szűrővizsgálatokon vehetett részt az, aki kilátogatott a Margitszigetre szombaton.

Nem kedvezett a rossz idő a szombatra szervezett Fuss a tüdőnkért rendezvénynek. Előző éjszaka az eső elmosta az egész Margitszigetet, és a szombat reggel is esősen indult, de dél felé szépen kisütött a nap. Talán ezért akadt több ember is, akik vették a bátorságot, és mégis kinéztek a III. Egészségnap és Demonstratív Futógálára, ami a tüdőnk egészségéről szólt.

Több sátrat is felállítottak, ahol különböző vizsgálatokat végeztek el a szakképzett orvosok, és ápolók az érdeklődőkön. Egy igazi családi rendezvény volt, ahová minden korosztályt szívesen vártak a szervezők. A kicsiknek készítettek egy kisebb játszósátrat is, de különféle koncertekkel szórakoztatták a kicsit hűvös időben a kilátogatókat.

Többek között fellépett Szandi is, aki nagyon fontosnak érezte, hogy jelen legyen egy ilyen rendezvényen, s próbálta kicsit fellelkesíteni a picike tömeget. Amikor nem sztárok vették birtokukba a színpadot, akkor különféle előadásokkal szórakoztatták az embereket.



Színes programok az egészség jegyében

Tüdőrák
Hazánkban vezető helyen állnak a daganatos megbetegedések. A tüdőrák kialakulásáért legnagyobb százalékban a dohányzás okolható. Tíz emberből kilenc mindig emiatt lesz beteg. A tüdőrák esetében a daganat gyökeres sebészi eltávolítása jelenti a gyógyulás valódi esélyét, ezért mindent meg tenni annak érdekében, hogy a már kialakult betegséget a lehető legkorábban fedezzék fel. Érdemes ezért a negyven évnél idősebb dohányosoknak évente elmenni tüdőszűrésre.
Nemcsak hallgatni lehetett a felszólalókat és énekeseket, hanem az egész rendezvény interaktív volt. Az egész a Futás a tüdőnkért versennyel indult, amire a vállalkozó szellemű emberek még a helyszínen nevezhettek, s még a délelőtt folyamán kezdetét vette a futógála a Margitszigeten.

A különböző sátrakban lehetett vérnyomást, iletve vércukorszintet méretni, s aki merész volt, az még vért is adhatott, vagy részt vehetett egy rövid életmentő képzésben. Egy bábun lehetett gyakorolni a szájon át lélegeztetést, és a szívmasszázst.

Maga az esemény a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye volt, amelynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a korai felismerésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire. Ebben segítettek is az embereknek, hiszen több szűrővizsgálatot is elvégeztek az érdeklődőkön, és kérdéseikre is válaszoltak a szakemberek. A szervezők fontosnak tartják a tüdőrák problémáját, hiszen hazánkban az egyik leggyakoribb halálok ez a betegség. Évente kilencezer ember betegszik meg, s a nagy részük bele is hal a tüdőrákba.

Harcoljunk az életünkért

A legtöbb ember, amikor megtudja, hogy tüdőrákban szenved, képes azonnal lemondani az életéről, pedig nem kellene. A szervezők erre is fel szerették volna hívni a kilátogatók figyelmét, bemutatták a legújabb műszereket, és lehetőségeket, amik segítségével legyőzhető még az áttétes rák is.

Létezik olyan korszerű sugár-, és kemoterápia, amiknek a mellékhatásait speciális készítményekkel enyhíteni lehet, így ez is esélyt adhat a túlélésre. Különféle célzott biológiai terápiával is segíthetik a súlyosabb betegeknek a gyógyulását, egy felmérés szerint pedig hosszabb, és nyugodtabb életet biztosíthatnak.



Oxigénterápia

Mi az a COPD?
Egy krónikus, lassú lefolyású, hosszan tartó betegség, a hörgők szűkülete miatt a légzés akadályozott. Az idült hörghurut elsősorban a dohányosok betegsége, a dohányfüstön kívül egyéb légköri szennyező anyagok - munkahelyen, közlekedésben - is kiválthatják ezt. A heveny bakteriális fertőzések is elősegíthetik az elváltozások kialakulását, a betegség rosszabbodásához vezetnek. Leginkább a negyven év fölötti dohányosok betegsége, ami akár halált is okozhat.
A Margitszigeten egy egész sátrat szenteltek az oxigénterápiának, hiszen ezeket a termékeket forgalmazó cég volt az egyik fő támogatója az egészségnapnak. Maga a rendezvény nemcsak a tüdőrákról szólt, hanem az egyéb súlyos betegségekről is, így a COPD-ről is. Az oxigénterápia egy viszonylag új dolog, az a feladata, hogy fenntartsa a szövetek oxigenizációját, ami segít egy egészségesebb életminőség megteremtésében. Csökkenti a tüneteket, a betegség súlyosbodását, és a halálozási rátát is.

A tartós otthoni oxigénkezeléssel a légzéselégtelenséggel járó betegségek tünetei mérsékelhetők vagy megszüntethetők. Jótékony hatásai közé sorolják, hogy alkalmazásakor javulhat a szívizom vérellátása, csökkenti a vénás nyomást és a ritmuszavarok kockázatát, javítja a vese oxigénellátását. Az oxigénterápia jótékonyan hathat az agy oxigén ellátási zavaraira is.

Még több ilyen kellene

Az egész rendezvény ingyenes volt, beleértve a rengeteg szűrővizsgálatot és tanácsadást is. Ezenkívül sztárok szórakoztatták az embereket, Katus Attila speciális légző tornagyakorlatokat mutatott be a színpadon, de a szerencsésebbek találkozhattak a Jóban Rosszban színészeivel is. Az egész napos rendezvény legfőbb célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a tüdőbetegségekre, különösen a tüdőrákra, de közben egy kellemes programot is biztosított a családok, és az idősek számára.

Kár, hogy az időjárás most nem kedvezett a rendezvénynek, mert a rossz idő ellenére csak kevesen látogattak ki a margitszigeti Nagyrétre. Reméljük a következőn még többen lesznek, mert túl kevés az ehhez hasonló program. Nem lehet elégszer elmondani az embereknek, hogy mennyire fontos a megelőzés, mert egy olyan világban élünk, ahol túl sok a halálos megbetegedés. Ezek legnagyobb részét az egészséges életmóddal, és a rendszeres szűréssel könnyen meglehetne előzni. A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója ezért is küzd, megpróbálják rászoktatni az embereket az egészséges életmódra, a dohányzás elhagyására, és arra, hogy szeressük magunkat, és környezetünket annyira, hogy ne pazaroljuk el az életünket.