Együnk zöldet!

Nyári bajokra is segítséget nyújtanak a zöldfűszerek. Ezek a nálunk is mindenhol kapható természetes orvosságok nyáron is sok panaszt enyhíthetnek. Együnk minél többet belőlük!

Kevesen használják ki a zöldfűszerek adta lehetőségeket maximálisan. Pedig már kevés is sokat segít szervezetünk állapotának rendben tartásában. Sokan csupán úgy gondolnak ezekre a fűszerekre, mint ételízesítőkre. Pedig most nyáron is sokan szenvedünk torokfájástól, orrfolyástól. Ezekre az enyhébb „betegségekre” is gyógyírt jelenthetnek a zöldfűszerek. Az alábbi lista azokat a kedvelt növényeket tartalmazza, melyek a kedveltségük mellett nagyon egészségesek. Nyáron is használjuk őket rendszeresen, engedjük szabadon a fantáziánkat és gyártsunk recepteket!

Snidling

A metélőhagymát a legkülönbözőbb ételek elkészítése során használhatjuk. Szimplán burgonyára szórva, majd megsütve nagyon ízletes egyveleget kapunk. Tehetjük salátába, dressingbe, vajba és máris kicsit színesebbek, zamatosabbak lesznek a betevő falatok. A hagyma és a fokhagyma rokona tele van vitaminokkal. Tartalmaz C-vitamint, káliumot, vasat, kalciumot. Ezek a teljes táplálkozás elengedhetetlen összetevői. A tradicionális kínai konyhában használják előszeretettel, kitisztítja a légutakat, véget vet az orrfolyásnak. A kínaiak szerint erősíti a hátizmokat, segít az anyagcsere folyamatokban és enyhíti a gyomorfájást.

Rozmaring

A csirkéhez legjobban passzoló fűszer, a rozmaring szintén a kínai konyha egyik jellegzetessége. A benne található olaj segíti az agyműködést. Laboratóriumi tesztek során azok a patkányok, melyek rozmaringot ettek, sokkal gyorsabban megtalálták az útvesztőben a sajthoz vezető utat. A mostanában oly divatos energiaitalok helyett tökéletesen használható, a hatás ugyanaz, ám a rozmaring teljesen természetes.

Oregánó

A szurokfű, közkedveltebben oregánó a mediterrán, és főként az olasz konyha alapköve. Egyszerűbb ételekhez bátran hozzátehető, akár egy rántottát is ízletesebbé tehetünk vele. Az oregánó ugyancsak segíthet a nyári allergián, szintén tisztítja a légutakat, könnyebbé teszi a légzést. Erősíti az immunrendszert, így általános megfázás esetén is ajánlott a fogyasztása. Illóolajat, cseranyagot és gyulladáscsökkentő thymolt tartalmaz. Teát is készíthetünk belőle, ez étvágygerjesztő és idegnyugtató hatású.

Koriander

Évezredek óta használt fűszer a Földközi-tenger partjáról. Leginkább a Közel-keleten és Ázsiában használják. Sültekhez, pácokhoz, káposztás ételekhez egészen kiváló, uborka, paprika elrakásánál egészben, vagy porrá törve is használható. Illóolajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz. Levesekhez, salátákhoz mártásokhoz frissen használjuk, ne főzzük bele az ételbe, csak szórjuk rá.

Menta

A menta az édes ételek hozzávalója lehet. Fagylaltba, könnyed süteményekbe, üdítőkbe, alkoholos italokba, teába egyaránt belerakhatjuk, mindegyikkel kellemes aromát ad. Amellett, hogy szinte mindenki ismeri, kevesen tudják a növényről, hogy görcsoldó, nyugtató és nagyon intenzív májtisztító hatása van.

A világ 80 százaléka egyfajta természetes gyógynövényt használ ételeinek ízesítésére. A történelmük során felhalmozott tudásanyagot úgy örökítjük, hogy már tisztában sem vagyunk vele, mégis apáról, anyáról fiúra száll. Ezek a fűszerek mindenütt kaphatók és nemcsak az ételek ízesítésében van fontos szerepük, hanem egészségünk megőrzésében is.