Tízezrek tüntettek az atomerőművek ellen

Több mint 50 ezren tüntettek szombaton Berlinben az atomerőművek, illetve az atomenergia használata ellen.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulására különböző környezetvédő szervezetek szólítottak fel, azt azonban támogatásáról biztosította a kormánykoalícióban részt vevő Német Szociáldemokrata Párt (SPD), továbbá az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártja. Mind az SPD, mind a két szóban forgó ellenzéki párt több vezető politikusa ott volt a tüntető tömegben.

A tüntetők traktorokkal, vonaton, különbuszon érkeztek a német főváros központjába, ahol a megmozdulás zajlott. A résztvevők arra szólították fel a szeptember végi választások nyomán hivatalba lépő új kormányt, hogy egy korábban elfogadott kormányzati megállapodásnak megfelelően Németország mondjon le az atomenergia használatáról és 2020-ig zárják be az ország atomerőműveit.

A szóban forgó kötelezettséget még a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány vállalta, de a 2005 őszén hivatalba lépett, Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata kabinet is magáévá tette. A konzervatív CDU - és személy szerint Merkel kancellár - ugyanakkor az elmúlt hónapokban világossá tette, hogy ki akar hátrálni a szociáldemokratákkal kötött egyezségből és választási győzelme esetén - az új kormányzati ciklusban - az erőművekről, illetve az atomenergiáról nem kíván lemondani.

A tüntetők követelték a nukleáris hulladékot tároló telepek felszámolását is, rámutatva az azokkal kapcsolatos biztonsági, illetve környezetvédelmi kockázatokra.
Forrás: MTI