Az USA 2010-re összeomlik?

Igor Panarin orosz politológus ismét próbálja alátámasztani hipotézisét az USA és Oroszország jövőjét illetően. Hogy igaza van-e arra hamarosan fény derül.


Eddig a részlet, most vissza a jelenbe

Igor Panarin állítása szerint az Amerikai Egyesült Államok széthullását már 1998. szeptember 9-én előre látta, ezért az elmúlt 11 évben nyomon követte az USA tevékenységét, így mára bátran meri állítani, hogy prognózisa helytálló volt. Annak a valószínűsége, hogy a szétesés még 2010. júliusában bekövetkezik a szerző szerint több mint ötven százalék.

„ A szisztematikus krízis praktikusan azt biztonyítja, hogy a hipotézisem helytálló”- mondja Panarin. Szeptember harmincadikán ér végét a gazdasági év. Csak egy számot mondok: csak ebben az évben az USA büdzséjének a deficitje 4,5-szöröse az előző évhez képest. Azaz, lényegében megkezdődött a az amerikai gazdaság összeomlása. És majd, ha nyilvánosságra hozzák az éves gazdasági mutatókat, a világ összes befeketőjét hatalmas pánik fogja hatalmába keríteni.”

Az USA hatalmas államháztartási hiánya mellett, Panarin szerint elméletét más tényezők is alátámasztják, többek között a japán ellenzék győzelme. Arra emlékeztet, hogy vezetőjük, Jukio Hatojama gazdasági reformjának egyik kulcsfontosságú momentuma a dollár teljes elutasítása, mint világ valuta.

Kína

Kínának is fontos szerep jut.” A Nemzetközi Valutaalapnak pénzre van szüksége. A washingtoni G20 találkozó résztvevői ezért Kínához és Japánhoz fordultak pénzért. Kína aranyvaluta tartalékai több mint 2 trillió dollár, ő az USA legnagyobb hitelezője, most pedig elkerülhetetlenül befolyással lesz a Valutaalap politikájára.”

Korábbi nyilatkozatára hivatkozva állítja, hogy 2010-re az adósok ötven százaléka jüent fog használni, és Latin-Amerikai is kénytelen lesz komolyan megfontolni a valuta váltást. A kardinális változást 2009 novemberére jósolja, majd pedig megindulnak a dezintegrációs folyamatok.

Ősszel polgárháború?

A politólógus szerint USA már a 2008-ban elvesztette geopolitikai vezető szerepét a Wall Streeten történteknek köszönhetően. Elvégre azóta Amerika egyetlen javaslattal sem állt elő, hogyan is lehetne a világ válságból kilábalni, hiszen még a saját gazdaságát sem bírja talpra állítani. Éppen ezért egy újabb polgárháborút jósol idén őszre:

„Novemberre az amerikai lakosság többsége végre megérti az amerikai álom krachját. És akkor bizony fegyvert ragadnak és elkezdenek lövöldözni.” Panarin ehhez még azt is hozzáfűzi, hogy az amerikai belső fegyvereladások a válság óta negyven százalékkal megnőttek.

Ilyen áldatlan állapotok mellett, nem szabad hagyni, hogy az Államokban elurakodjon a káosz. Ha mégis, akkor az összeomlás után három központi hatalom lesz csak képes támogatni az USA-t: FÁK, Kína és az EU.Különösen fontos szerept fog kapni Oroszország. Panarin szerint, éppen az oroszok válnak majd az európai régió központjává. Csatlakozhatnak hozzájuk a FÁK államai, és Mongólia, valamint néhány kelet európai ország, például Lengyelország. Az európai valuta, pedig természetesen a rubel lesz.

A politológus elképzelése szerint az USA hat jelentősebb részre fog hullani, és mindegyik rész egy –egy ország fenhatósága alá fog kerülni pl.:New York és Washington az EU,San Fransisco Kína (lakosság 53százaléka jelenleg is kínai), Alaszka pedig Oroszország alá fog tartozni. Ezek alapján az orosz válság végét egyértelműen az Egyesült Államok összeomlásának a napjára datálja. De ehhez mielőbb el kell kezdeni intergrálni egy rubel alapú területi gazdaságot.