Ha nincs sikeres romaintegráció, akkor megyünk a levesbe?

A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: lehet beszélni szegregációról, kirekesztésről, kizárásról, lehet ingerülten kezelni ezt a kérdést, de Magyarország már megtanulta az elmúlt 150 évben, hogy mindenfajta gyűlölködésből és kirekesztésből rossz származik. Ezzel az országnak csak vesztenivalója van - emelte ki.

Ahhoz, hogy nyerjen a társadalom, kölcsönös a felelősség, "érintve az egyenlet mindkét oldalát" - hangsúlyozta.

A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel - mondta a kormányfő.

Három dolgot mindenképp elvárhat a társadalom azoktól, akik ebben a támogatásban részesülnek - legyenek ők romák vagy nem romák. Egyfelől be kell tartaniuk az együttélés alapvető normáit, másfelől ha lehetőség nyílik számukra a szegénységből való kilábalásra, a munkára, akkor azzal élniük kell. Akinek pedig nincs ilyen lehetősége, annak még mindig marad egy kötelessége: az, hogy ne örökítse tovább gyermekeire a reménytelenséget - emelte ki.

A miniszterelnök felkérte a kormányt arra, hogy olyan, egymásra épülő intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek az oktatástól az életkörülmények javításán át a közszolgálatban való fokozott részvétel lehetőségéig hatékonyan mozdítják elő a romák beilleszkedését a társadalomba.

A kormányfő elmondta, ennek egyik pillére a Tanoda program, amit folytatni, erősíteni kell. Ennek segítségével a gyerekek a hazulról hozott hátrányokat küzdhetik le plusz oktatással, délutáni foglalkozással, extra segítséggel - jegyezte meg.

Bajnai Gordon második feladatként azon telepek felszámolását említette, ahol gyakran nagyon rossz, iszonyatos körülmények között élnek emberek, mert - mint mondta - az életkörülmények is táplálják a reménytelenséget.

Az MTI úgy tudja, a cél az, hogy integrált módon, az oktatást és az egészségügyi ellátást megújítva folytassák a roma telepek felszámolási programját. Kis lépésekkel haladva jobb lakhatási, oktatási, egészségügyi ellátási körülményeket teremtenének a telepeken élő szegény családoknak. A tervek szerint a jövő év első felében 100 telepen kezdődhetnének el a komplex felszámolási, megújítási munkák.

A kormányfő úgy fogalmazott, célja az, hogy Magyarország "összetartó társadalom" legyen.

Az MTI információi szerint program indulhat annak érdekében is, hogy minél több roma köztisztviselő jusson be a közigazgatás különböző szintjeire. A miniszterelnök ehhez egy pozitív diszkrimináción alapuló, de megalapozott végzettségre, képesítésre alapozó program kidolgozását kérte a kormány tagjaitól.

Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben kettészakadt, mind földrajzilag, mind társadalmilag, ezt a szakadást kell megállítani, megfordítani, amíg lehet.

Encsen a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két iskola összevonásából jött létre, így az idei tanévben ebben az intézményben 1.350 diák tanul majd 95 pedagógus segítségével.
Forrás: MTI