Leváltották a védelmi minisztert

Leváltotta védelmi miniszterét Miheil Szaakasvili grúz elnök, mert elégedetlen az egy évvel ezelőtt Oroszországgal háborút vívó grúz hadsereg harckészültségével.

Szaakasvili csütörtöki tévébeszédében jelentette be Vaszil "David" Sziharulidze védelmi miniszter menesztését. Az államfő közölte, hogy a tárca vezetését Bacso Ahalaia eddigi miniszterhelyettes veszi át, Sziharulidzét pedig külpolitikai tanácsadójává nevezi ki. A 28 éves Ahalaia Szaakasvili és a rendkívül befolyásos Vano Merabisvili belügyminiszter szoros szövetségese.

Szaakasvili beszédében fontosnak mondta Sziharulidze védelmi miniszteri tevékenységét, s úgy vélte, hogy az elmúlt időben javult ugyan a grúz haderő harckészültsége, de nem eléggé, ezért keményebb kézzel kell irányítani a védelmi tárcát.

Sziharulidzét tavaly decemberben nevezték ki védelmi miniszterré. Feladata az volt, hogy átalakítsa a grúz hadsereget, amely tavaly augusztusban fegyveres úton megkísérelte helyreállítani Tbiliszi szuverenitását az ország egyik szakadár területe, Dél-Oszétia felett, ám végzetes vereséget szenvedett az elsöprő erejű ellentámadást indító Oroszországgal szemben. Moszkva a villámháború után nem sokkal független államként ismerte el Dél-Oszétiát és egy másik szakadár grúz régiót, Abháziát.

A háború óta eltelt egy évben több személyi változás is történt a grúz hadsereg felsővezetésében, s elemzők szerint súrlódások vannak a hadsereg és a védelmi tárca vezetésében kialakult, széthúzó csoportok között.
Forrás: MTI