A meggyilkolt újságíró koponyájára bukkantak

Ukrán szakértők megállapították, hogy valóban Georgij Gongadze meggyilkolt ukrán újságíró koponyájának darabjait találták meg nemrégiben.

Valentina Telicsenko az UNIAN hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán vizsgálat után külföldi szakértők további DNS-tesztet végeznek majd, valószínűleg az Egyesült Államokban. Az ellenzéki újságíró 2000. szeptember 16-án tűnt el az ukrán fővárosban. Ugyanezen év novemberében egy lefejezett holttestet találtak egy Kijevhez közeli erdőben, amelyről szakértői vizsgálatok alapján feltételezték, hogy az újságíróé.

A holttestet a mai napig nem temették el, mert Gongadze anyja nem egyezett bele abba, hogy a fiát fej nélkül hantolják el.

Tavaly három egykori rendőrtisztet hosszú börtönbüntetésre ítéltek az újságíró meggyilkolásában való közreműködés vádjával. Az ügy fő gyanúsítottja, Olekszij Pukacs rendőr tábornok, aki a gyilkosság idején a belügyminisztérium bűnügyi felderítési főosztályát vezette, hat évig bujkált, s idén júliusban fogták el Zsitomir megye egyik eldugott falujában. Ő mutatta meg a hatóságoknak, hol ásták el Gongadze fejét.
Forrás: MTI