Óvják majd a melegeket

Dobótávolságon kívül rekednek a szeptember 5-ére meghirdetett fővárosi melegfelvonulás ellentüntetői, mert a rendőrség a menet útvonalával, az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárja majd.

Az alapítvány vasárnaptól, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A holland és a brit nagykövetség által támogatott fesztivál gerincét négy eseménytípus adja: a filmfesztivál, a beszélgetések, a Meleg Méltóság Menet elnevezésű felvonulás és a partik.

Steigler Sándor kiemelte: ezek a felvonulások nem azért vannak, mert a melegek magamutogatóak, hanem mert egy negyven évvel ezelőtti eseményre emlékeznek, amikor egy New York-i melegbár látogatói vonultak utcára a sorozatos rendőri zaklatások miatt. Akkor volt az első ilyen esemény, azóta világszerte megrendezik a felvonulást.

Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak, ugyanis több európai "testvérszervezet" jelezte, hogy jönni szeretnének, például Bécsből is érkeznek majd melegek a menetre. Így összesen 1500-2000 résztvevőre számítanak.

A szervezők már több alkalommal egyeztettek a rendőrséggel, amely azt ígérte: a felvonulás ideje alatt maximális védelmet nyújtanak majd a résztvevőknek, a felvonulók testi épségét garantálják. Steigler Sándor közölte: az idei felvonulás biztonságosabb lesz a tavalyinál, mert a rendőrök az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárják, így az ellentüntetők dobótávolságon kívül rekednek.

Arra kért mindenkit: "hagyják békésen felvonulni a melegeket és leszbikusokat, hiszen mi azért vonulunk föl, mert jogainkban vagyunk korlátozva és erre szeretnénk felhívni a figyelmet".

A szervezők megnyugtatónak tartják a tervezett rendőri intézkedéseket, a felvonulás mellett a fesztiválhoz kapcsolódó helyszíneket is kiemelten védi majd a rendőrség.
Az idei fesztiválon huszonegy játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek a Művész moziban, emellett beszélgetéseket is szerveznek. Szó lesz a melegek gyermekvállalásáról, az alternatív családmodellekről, a gyűlöletbeszédről, valamint a 2012-re Budapestre tervezett "melegolimpiáról".
Forrás: MTI